arckép

2019.06.30. 11:30

Dr. Gábriel Róbert a régió gazdaságfejlesztésében is élen jár

Dr. Gábriel Róbert volt már a PTE-n rektor, több alkalommal dékán, most pedig rektorhelyettes. A munkaköri sajátosságokról, új tevékenysége érdekességeiről faggattuk.

Mészáros B. Endre

– A különböző egyetemvezetői pozícióknak mi a szépsége, és az igazi nehézsége?

– A dékán az utolsó szakmai szint. Neki még értenie kell mindent, ami a karon folyik. Nekem pedig az egyik legnehezebb időszak jutott, amikor átálltunk a bolognai képzési rendszerre. Rektorként már nem kell mindenhez érteni, viszont nem mindennapos kérdésekben kell dönteni, miniszterekkel tárgyalva, tízmilliárdokról beszélgetve, a város, a régió hosszú távú jövőjét alakítva.

– Miben más ettől a helyettesi beosztás?

– Hogy konkrétan csak a tudományos ügyekkel foglalkozom, s ha kell, beugrom időszakosan a rektor helyettesítésére. Az IT, vagyis az innovációs technológia most egyre inkább előtérbe kerül, és a legfontosabb feladatunk, megtalálni ezen a platformon az egyetem nemzetközi pozícióját.

– Amikor a rektor elkezdte a munkát, kiemelte a kutatások szerepét. Amikor ön rektorhelyettes lett, kiemelte az egyetem feladatát a gazdaságfejlesztésben. Mi valósult meg ebből?

– Létrejöttek a kutatói teljesítmények alapján történő ösztönzésre a Kiválósági programok és folyamatosan érkeznek új kollégák kurrens területekre. Például bioinformatikai központ jön most létre a Szentágothai Központban.

– Ha már Szentágothai Központ, meg kutatás: hány ilyen kutatócsoport működik a PTE-n?

– Jelenleg úgy kétszáz kutatási téma lehet az egyetemen, amelynek rendszeresen publikálják a kiemelkedő eredményeit. Ebből a Szentágothai Központban 27 csoport tevékenykedik. Itt az az újdonság, hogy felállítottunk egy ipari tanácsadó testületet, amely a kamarai és a helyi gazdasági képviselőkkel olyan projekteket dolgoz ki, melyek a helyi gazdaság problémáin segítenek.

– Nemrégiben jelentették be, van egy program, mely a korábbi mecseki bányászati kutatásokat viszi tovább. Hol tart ez az elképzelés?

– Bekerült a PTE hosszú távú fejlesztési tervébe, és várhatóan idén elindul a csoport.

– Személy szerint a retinakutatásában vannak meghatározó eredményei. Miről szól ez a munka?

– A szem vizsgálatával az a célunk, hogy olcsó, kockázatmentes gyógyszerjelölt megoldásokat dolgozzunk ki a szervezet fiatalon tartására.

A Biológiai Intézetben kezdte

Dr. Gábriel Róbert Mosonmagyaróváron született 1961-ben. Győrben érettségizett, biológusként diplomázott Szegeden. 1993-ban került a PTE Biológia Intézetébe, ahol volt tanszékvezető, intézetigazgató és a doktori iskola vezetője. Több ciklusban 10 éven át a TTK dékánja, három évig az egyetem rektora volt, most általános és tudományos-innovációs rektorhelyettes. Egykor versenyszerűen kézilabdázott, sokáig kosarazott, ma már a kertben tölti a szabadidejét. Két lánya van, Zsófia (32), Szegeden oktatást segítő termékekkel foglalkozik, Eszter (25) közgazdász Budapesten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!