Gyermekbalesetek

2019.06.27. 20:00

Egy pillanat alatt megtörténhet a baj, s oda a vakáció

A nyári hónapokban lazábban töltik a szabadidejüket a gyerekek, a felhőtlen játék közben azonban egy pillanat alatt megtörténhet a baj.

T. V.

Otthon a trambulinon, vagy a szabadtéri programokon, játszótéren is gyakran egy pillanat alatt megtörténik a baj.

Dr. Józsa Gergő, a Pécsi Gyermekklinika gyermeksebésze, kézsebész szakorvosa elmondta, mind a banális, mind a súlyosabb sérülésekkel járó esetek száma is többszörösére nő a nyári hónapokban. S bár jellemző, hogy ma olyasmivel is találkoznak a klinikán, amivel tíz-húsz évvel ezelőtt orvoshoz sem vitték a gyereket, a tájékoztatást nagyon fontosnak tartják. Elmondják, pontosan mi fog történni a gyermekkel, ezzel általában meg tudják nyugtatni a szülőket.

Az iskoláskorú gyermekek a nyári szünet első két hetében felszabadulnak, hiszen nincsen teher, felelés vagy dolgozat, ezért olyan dolgokat csinálnak, amiket egyébként az év többi napján nem tennének. „Soha nem mászott oda föl, most mégis onnan esett le” – mondják a szülők. A nagyobbak, a serdülőkorúak pedig próbálnak olyan dolgokat tenni, amiről tudják, hogy veszélyes vagy nem szabad – hegyi úton kerékpároznak, motoroznak, strandoláskor a csúszdákon többféle pózban csúsznak le, más szóval több mindent vállalnak be, ez pedig a legtöbb esetben sérülésekhez vezet.

– Nagyon fontos, hogy biciklis sérülésnél a bukósisak életet menthet. Egy törést helyre lehet tenni, a vérzést meg lehet állítani, a seb begyógyul, de az agy sérüléseit nem lehet jól kezelni – hangsúlyozza dr. Józsa Gergő. Ilyenkor a legjobb, ha a szülők példát mutatnak, tehát ha egy orfűi bringatúrát tervez a család, akkor a szülőknek is fel kell húzni a sisakot.

A koncentráció csökken a kánikulában

A napégésről szóló reklámok, kampányok szerencsére sorra arra figyelmeztetnek, hogy 11 és 15 óra között ne nagyon tartózkodjunk a napon, mert szinte percek alatt leéghetünk. Ez valóban fontos, de tudni kell, hogy a koncentrációképesség is csökken.

– Fokozott napsugárzáskor, főleg ha a gyerekek nem isznak eleget, játék közben könnyebben hibáznak. A sok apró összetevő azt eredményezi, hogy a gyerekek nem tudnak úgy figyelni, ahogy máskor, és már meg is történik a baleset – tette hozzá dr. Józsa Gergő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában