Vokány

2019.08.19. 16:55

Jutalomkönyveket érdemelt ki a busztár a község számára

A Liget Műhely pályázatának köszönhetően hat baranyai település könyvtára bővülhet kisebb-nagyobb könyv­csomaggal.

Zs. J.

Lassan nincs olyan zsáktelepülés a megyében, ahová ne jutna el hetente-kéthetente a Csorba Győző Könyvtár könyvtárbusza. Ha még ehhez hozzátesszük, hogy a pécsi könyvtár több településen működő kis könyvtárat segít, koordinál, akkor elmondhatjuk, vidéken is hozzájutnak a tudáshoz az olvasni vágyók. Van, mikor a könyvkiadók is pályázatot hirdetnek kisebb könyvtárak részére, hogy azok bővíteni tudják könyvállományukat.

Így volt ez most nyáron is, amikor a Liget Műhely pályázata révén 43 hazai és határon túli könyvtárat támogattak, több mint négymillió forint értékben. A nyertes pályázók között szép számmal voltak baranyaiak, – Vokány, Szajk, Fazekasboda, Gödre, Lippó, Sárok – akik könyvcsomagot nyertek.

– Mi magunk állíthattuk össze a Liget Műhely kínálatából a könyvcsomagunkat, hogy mit szeretnénk a vokányi könyvtárunkba megkapni. Miután elbírálták a pályázatot, megindokolták egy-két mondatban, hogy az adott könyvtár miben jeleskedik a többihez képest. Sok érdekesség derült ki, hogy valaki az ifjúságot sarkalta jobban az olvasásra, vagy érdekes projektet futtatott. Így mások ötleteit is megismerhettük,a jövőben tudunk belőle építkezni – mondta lapunknak Bálint Zsoltné Izabella, a könyvtár vezetője.

Vokányról kiemelték, hogy busztárakat működtetnek, ezeket fél éve alakították ki. Három fedett buszmegállóban hoztak létre könyvespolcot, amit folyamatosan folyóiratokkal, könyvekkel töltenek fel. A kezdeti érdeklődés azóta is kitart, szorgosan forgatják a helyiek a könyveket.

– Az elnyert összeg 78 ezer forint, amiben vannak hangoskönyvek, CD-mellékletek, folyóiratok. Egy polcocskát tudunk megtölteni ezzel, mert ennyire drágák lettek az új könyvek, de így is örültünk a lehetőségnek – tette hozzá Bálint Zsoltné Izabella.

Író-olvasó találkozóra készülnek

Szajk is a nyertes pályázók között volt, itt a településen élők művelődésének segítéséért kaptak könyvcsomagokat. Mint Farkas Béla, a település polgármestere elmondta, több mint 50 éve van saját könyvtára a községnek. Valamikor a 2000-es évek közepén bekerültek a Csorba Győző Könyvtár égisze alá, ami jelentős változást, előrelépést hozott számukra. Ennek köszönhetően anyagilag, és könyvállományban is jobban el van látva a falu. Folyamatosan frissítik új könyvekkel a könyvtárat, számos programot szerveznek az olvasóteremben, így gyerekelőadásokat, foglalkozásokat, vagy a felnőttek számára író-olvasó találkozókat. Egy ilyen különleges író-olvasó találkozót szerveznek a könyvtárban szeptember közepe tájékán, tudtuk meg a polgármestertől, de hogy ki lesz az író, az még titok. Annyit azért megtudtunk, egy a környező országban történt maffialeszámolással kapcsolatban ismerhetnek meg részleteket az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!