Pécs

2019.11.01. 11:30

Színésznő, nem középfokon

Nem szokványos, ha valaki 20 év színpadi játék után elvégzi a legerősebb színművészeti egyetemet. Úgy, hogy a vizsgadarabhoz maga írja a monodrámát és olyan sikerrel játssza, hogy felkerül a Pécsi Nemzeti Színház repertoárjába is. Ez a darab az Anyanyelve magyar, és előadója Várnagy Kinga.

Mészáros B. Endre

Fotó: LaszloKortvelyesi

– Mi viszi rá az embert, hogy közgazdász és bölcsész diploma után öt nyelv ismeretével még színművészetit is végezzen?

– Ez a szak direkt gyakorló színészeknek indult, mert az új törvény szerint a kőszinházakban szükség van a szakmai, a színművészetis végzettségre. Én a Bóbitában, a JESZ-ben rendszeresen és olykor a PNSZ-ben is játszom, muszáj volt hát megfelelni a követelményeknek. A budapesti Színművészetin iszonyú túljelentkezés volt, több mint százan próbálkoztunk bejutni a 15 helyre.

– Hogy lett ebből színdarab?

– A diplomamunkámban színházra nevelésről és a színházzal nevelésről értekeztem, hiszen gyermekszínházban is játszom, és anyaként két gyermeket nevelek. Volt gyakorlati rész is, önálló mű előadása.

– Nem lett volna elég összeállítani egy irodalmi estet?

– Bújtam a novellás és drámaköteteket, de vagy nem volt eléggé humoros, vagy nem illett a stílusomhoz.

– Mi lett végül a megoldás?

– Egy tíz évvel ezelőtti esküvői ajándék hozta meg az áttörést: bérmakeresztanyám meghívott, és így tavaly Luxemburg­ba utazott a család. Ott leltem rá a fotós-sztoris életrajzi albumára. A pécsi származású Zimmermann Claudia regényes élete, országok közötti hányódása nagy hatással volt rám.

– Egy angol nyelven írt fotóalbumból állt össze a dráma?

– Nem egészen. Készítettem két nagy interjút, bonyolódott a történet. A 15 órás hanganyagból édesanyámnak és Ari-Nagy Barbara dramaturgnak is köszönhetően állt össze egy 80, majd a 16 oldalas szövegkönyv. Sztori egy emberről, akinek kívülről irigylésre méltó a helyzete. Úgy tűnik, hogy otthon van Angliában, Németországban, Belgiumban és Magyarországon is, de valójában görcsösen tartozna valahová. S bár nyolc nyelven beszél, az anya és az anyanyelv hiányzik az életéből.

– Milyen volt a fogadtatása?

– A férjem, amikor először végignézte, sírva mondta: „Hozzá ne nyúlj, ez így tökéletes! A tanároktól is kitűnő visszajelzést kaptam, Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti igazgatója pedig egyből befogadta az előadást.

Amúgy közgazdászként végzett

Várnagy Kinga 1977-ben született Pécsett. A Mezőszél utcai általánosba járt, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett. Lediplomázott a PTE Közgazdaságtudományi Karán, és a Bölcsészettudományi Kar kommunikáció-média szakán is oklevelet szerzett. Dolgozott az M1 TV-nél, a Pécs TV-nél, tevékenykedett az EKF 2010 csapatában. A színjátszást még az egyetemi évek alatt, a JESZ-ben kezdte. Napjainkban elsősorban a Bóbita Bábszínházban játszik és időnként a Pécsi Nemzetiben is. Köles Ferenc színművész a férje 11 éve, Boldizsár fiuk 9, Borbála lányuk 6 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!