munkaerőpiac

2020.03.17. 17:30

Ötvenéves múlt az álláskeresők harmada

Mintegy 2,3 százalékkal csökkent az álláskeresők száma, összehasonlítva az idei év januári adatait a tavalyi hasonló időszakkal.

Wald Kata

Az álláskeresők átlagéletkora az utóbbi években lassú, de folyamatos emelkedést mutat, jelenleg az összes nyilvántartott egyharmada ötven év feletti – derül ki a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaerő-piaci helyzetről szóló beszámolójából.

Ez év januárjában 2,3 százalékkal, azaz 318 fővel kevesebb volt az álláskereső Baranyában, mint egy évvel ezelőtt ebben az időszakban – a Baranya Megyei Kormányhivatal adatai szerint. Ez a szám 585 fővel több a tavaly december véginél. Az év elején rendszerint emelkedik a nyilvántartott álláskeresők száma. A statisztika szerint hosszútávon bebizonyosodni látszik, hogy a regisztráltak számának csökkenése nagyjából 2018-ban véget ért, onnan kezdve, 14 ezer fő körüli létszámmal stagnálás tapasztalható.

A megye munkaerőpiaci helyzetét összefoglaló beszámoló szerint több év távlatában a nyilvántartottak egyharmada kikerült a regisztrációból, az utóbbi években a január végi létszámuk nagyjából állandó.

A Baranya Megyei Kormányhivatal adatai szerint tavaly decemberhez képest az idei év első hónapjában minden korosztályban nőtt az álláskeresők száma, az egy évvel korábbi adatokhoz képest is csak a 25 év alattiaké csökkent 3,8 %-kal. Az álláskeresők átlagéletkora az utóbbi években fokozatos emelkedést mutat, jelenleg az összes nyilvántartott egyharmada – azaz 4720 fő – ötven év feletti.

Egyre kevesebb a pályakezdő

Az iskolai végzettség szempontjából a regisztráltak közötti arányok hosszú ideje nagyjából állandósulni látszanak – a nyilvántartottak nagyjából fele – 43,8 % – legfeljebb általános iskolát végzett, a szakmunkások és az érettségivel rendelkezők részesedése egynegyed környékén stabilizálódott, a felsőfokú végzettségűek aránya folyamatosan 5 % alatti.

A Baranya Megyei Kormányhivatal összegzése szerint a munkatapasztalattal nem, vagy alig rendelkező fiatal álláskeresők száma 1183, ami a valaha mért egyik legalacsonyabb érték. Tíz pályakezdőből négy legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, viszont kevesebb a szakmunkás végzettséggel és nagyobb az érettségivel rendelkezők aránya.

Csökkent a regisztráltak száma

2020 januárjának záró napján a Baranya Megyei Kormányhivatal nyilvántartásában 14 196 álláskereső szerepelt. Országosan az előző hónaphoz képest 6,4 százalék volt a növekedés, viszont az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal csökkent az álláskeresők száma. 2020. január végén 249 866 fő volt a nyilvántartottak száma az országban.

A Baranya Megyei Kormányhivatal adatai szerint januárban minden járásban nőtt az álláskeresők száma, kirívó értékeket sehol nem lehetett tapasztalni. Az egy évvel korábbihoz képest viszont Mohácson, Pécsett és Pécsváradon csökkent a regisztráltak száma, a többi járásban nőtt – Szentlőrincen 13 %-kal, Komlón 20,2 %-kal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!