sajnos

2020.05.21. 14:00

Baranyai nevező nélkül indul el az Év Fája verseny

Tizenegy éve indult el az Év Fája verseny Magyarországon, ahol minden évben egy-egy baranyai fáért szoríthattunk, szavazhatunk. Idáig...

Zs. J.

A legnagyobb baranyai sikert a pécsi havihegyi mandulafa érte el, nemcsak az Év fája győztese lett, hanem 2019-ben az Európai Év Fájának is megválasztották. A megmérettetésen minden évben szép baranyai sikerek születtek, 2017-ben a zengővárkonyi szelídgesztenye lett az Év Fája, de szoríthattunk a komlói tölgynek, szigetvári fűzfának és az alsómocsoládi csertölgynek is. Idén 38 jelölés érkezett az Év Fája versenyre, és mint a szervezőktől megtudtuk, Baranya megyéből sajnos egy nevezést sem érkezett.

– A versenyt minden évben március végén hirdetjük meg, és minden évben május 10-ig a madarak és fák napjáig lehet nevezni – mondta el lapunknak Tokodi Nóra, az Ökotárs Alapítvány irodavezetője, aki egyben a magyarországi Év Fája versenyt szervezik. – A zsűriben szereplők neve nem nyilvános, annyit elárulhatok, hogy részt vesznek a az Országos Erdészeti Egyesület, az Ökotárs Alapítvány munkatársa és természetvédelemmel foglalkozó szakemberek, egyetemi oktatók is.

Az idei évben még nem kiforrottak a dátumok, a zsűri kiválasztja a döntősöket, rájuk pedig július 1-től október 1-ig lehet majd szavazni valószínűleg az evfaja.okotars.hu honlapon. A szervezők azt is elárulták lapunknak, hogy a legtöbb jelölés idén Pest megyéből érkezett, összesen tizennégy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!