sószórás

2020.05.18. 17:30

Mennyit takarítottak meg az enyhe tél miatt?

Az enyhe tél következtében spórolhatott a városüzemeltetés

B. M.

A tartós fagyok beköszöntétől a tél utolsó rohamáig tart egy-egy hó- és síkosságmentesítési szezon, így november elsejétől március végéig zajlanak az ezzel kapcsolatos munkák. Lapunk korábban többször írt arról, hogy az enyhe tél után komolyabb megtakarítást érhettek el e téren, a városüzemeltő Biokom most adatokkal is szolgált a saját és az alvállalkozókkal végzett munkálatokról.

Az utakat gépekkel, a járdákat, a parkokat és a buszvárókat kézzel mentesítették, de az enyhe tél miatt mindössze hét alkalommal volt teljes bevetés – amikor a főközlekedési utakat és buszos útvonalakat tették járhatóvá – és 41-szer végeztek kisebb volumenű síkosságmentesítést – jellemzően a mecsekoldali utakon, dűlőkben, vagy a helyi lefagyásokat kezelve. A parkok, buszvárók, járdák tekintetében két kör teljes síkosságmentesítés és két kör hó- és síkosságmentesítést kellett végezni az elmúlt szezonban – közölte a társaság.

A Biokom tájékoztatása szerint mintegy 29 milliót költött utak-, járdák-, parkok mentesítésére, folyamatos útellenőrzésre, irányításra. További 20 milliót fizettek alvállalkozónak az utak gépi rendbetételére, és 11 milliót az említett kézi mentesítésre. Sóra és zúzalékra 15 milliót költöttek.

A költségek egy részét a munkák, a másik részét a készenlét tette ki. A Biokom az alvállalkozónak csak decemberben közel kétmilliót fizetett, a készenlétért.

Elkészült a Verseny utcai telephelyük sótárolója, már innen látták el a mentesítést, ezzel jelentősen takarékosabbá vált a munka. A cégnél úgy számolnak, hogy az enyhe tél miatt az eredetileg erre a feladatra szánt összeg felét spórolták meg, de „ezt egy hónap alatt lenullázta a kormány ingyenes parkolásra vonatkozó rendelkezése okozta bevételkiesés”.

A parkolásból az önkormányzatnak tavaly 826 millió forint bevétele volt. Az érmés, bankkártyás, parkolókártyás és mobilos bevétel 416 millió volt, a bérletekből és behajtási engedélyekből 198 millió forint érkezett a kasszába, és a pótdíjakból még további 211 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!