alakul

2020.06.20. 20:00

Bokrétaünnepet tartottak a Harkányi Gyógyfürdőben

A Harkányi Gyógyfürdő többlépcsős fejlesztésének részeként jelenleg a hármas medencecsarnok rekonstrukciója zajlik, melynek során a korábbi termálmedencét, azaz az úgynevezett hármas medencét újra fedetté alakítják és egy téli élményfürdőzésre alkalmas részleget alakítanak ki.

Zsíros Krisztina

A tartószerkezet elkészültével az építkezési hagyományoknak megfelelően a kivitelező cég munkatársai, a város protokoll vendégeinek, valamint a harkányi városvezetők és a Harkányi Gyógyfürdő vezetőinek jelenlétében szombaton délután bokrétaünnepet tartottak.

Szilágyi Tibor, a Harkányi Gyógyfürdő igazgatóságának tagja ünnepi beszédében elmondta, a város és a fürdő vezetősége 2014. óta folyamatosan azon dolgozik, hogy a közel kétszáz éves múlttal rendelkező Harkányi Gyógyfürdő korábbi években elmaradt fejlesztéseit megvalósítsa. Ennek az elmúlt években látványos elemei voltak: 2015-ben megújultak a Lepke medencék, 2016-ban megújult a csúszdapark, 2017-ben elkészült a beltéri Gyerekvilág, illetve a tavalyi évben átadták és ősszel megnyitották az új, szaunavilággal gazdagított wellness részleget is a II-es épületben.

A most zajló hármas medencecsarnok rekonstrukció során két – egy szabadtéri és egy fedett – medence kialakítása valósul meg, hogy a vendégek számára a téli hónapokban is elérhetővé váljon az élményfürdőzés. A “téli strandolást” szolgáló beruházással számos wellness és élményelem, mint beltéri csúszdák, sodrófolyosó, mászófal, pezsgőfürdő, nyakzuhanyok és hidromasszázs fülke létesül.

A kivitelező cég nevében Füredi Bálint, a Viva Palazzo Zrt. ezen projektjének projektvezetője elmondta, a külső medence szerkezetépítési és gépészeti alapvezetékelései teljesen elkészültek, megkezdték a burkolási munkálatokat. A belső medence szerkezetépítése folyamatban van, a gépészeti alapcsövezések folyamatban vannak. A pihenőtérben és az irodatérben lassan a szakági munkák végére érnek, apró finomítások vannak hátra. Összegezve, az egész projektet tekintve, a hármas medencecsarnok rekonstrukciója ebben a hónapban a 60 százalékos készültséget érte el. A siklósi Viva Palazzo Zrt. egyébként nem először dolgozik Harkányban, a tavaly átadott Zsigmondy sétány rekonstrukcióját és az őstermelői piac kialakítását is ők végezték.

A most épülő medencecsarnokot várhatóan 2021. szeptemberében adják át, így a nyári strand zárásával nyitna a téli élményfürdő.

Ilyen lesz, ha elkészül

Nagy Csaba országgyűlési képviselő elmondta, ebben a helyzetben, melybe a magyar gazdaság a világjárvány következtében került, nagyon fontosnak tartja azt a pénzügyi és szakmai stabilitást, amelynek köszönhetően az a munka, ami a fürdőben elkezdődött, tovább folytatódhat. Ehhez kellett, hogy a magyar kormány szerződés szerint biztosítsa a szükséges forrásokat a jelen beruházáshoz és a jövő tervezéséhez. Hozzátette, a magyar kormány mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy a turizmust abból a helyzetből – melyet a világjárvány okozott – kimozdítsa, illetve rábírja arra a magyar embereket, hogy próbálják meg a nyaralásaikat, pihenéseiket Magyarországon, a hazai fürdőhelyeken eltölteni.

Látványterv az új részlegről

Ezután a bokrétaünnep hagyományainak megfelelően az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítottak, Szilágyi Tibor beütötte az utolsó szöget a tartószerkezetbe, majd koccintás után a poharakat ledobták a tetőről. A szokás úgy tartja, ha a pohár összetörik, minden jól fog alakulni. Ez így is történt.

Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere elmondta, miután az eredeti fejlesztési terveknek megfelelően megújult a Zsigmondy sétány, elkészült az őstermelői piac, úton van az ipari park közbeszerzési eljárása, töretlenül halad a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztése, nem csak a legmagasabb pontot érték el ma, hanem az úgynevezett ”no return point”-ot is, vagyis innen már nem lehet visszafordulni.

– Úgy gondolom, hogy átléptük azt a határt, hogy a Harkányi Gyógyfürdő záros határidőn belül vissza tud kerülni az őt megillető pozíciójába a magyarországi fürdőhelyek tekintetében – fogalmazott.

Milliárdos fejlesztések valósulhatnak meg

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztési terveinek megvalósítására a fürdőváros önkormányzata a kormány 2018 decemberében hozott határozatával összesen 3,820 milliárd forint támogatást kapott. Ebből az összegből a határozat szerint több mint 3,3 milliárd forintot infrastrukturális beruházásra, a fennmaradó 454 millió forintot pedig további beruházások előkészítésére, tervek, tanulmányok elkészítésére fordíthatott.

A támogatásból a hármas medencecsarnok jelenleg zajló rekonstrukciója és egy kültéri gyermekvilág kialakítása készülhet el. Ez utóbbit várhatóan jövő év végén kezdhetik építeni a közbeszerzési eljárás lefolytatása után. A beltéri gyermekvilág és gyermekmedence mellé, a csúszdák felé félkör alakban tervezik öt medencével, és összesen mintegy 550 négyzetméternyi vízfelülettel. Emellett egy új gyógyászati szárnynak és egy 50 méteres fedett sportuszodának a tanulmánya, illetve egy hullámmedence, új főbejárat, mediterrán medence, valamint új kabin-és pavilonsor kiviteli tervei készülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!