arckép

2020.10.08. 17:30

A Dzsászti Énekstúdió mentoráltjai mutatkoztak be

Fiatal tehetségek, a Dzsászti Énekstúdió mentoráltjai mutatkoztak be múlt hét vasárnap a Kodály Központban. Az előadás igazán változatos volt, de a részletekről már Radóczy Jusztina, az énekstúdió alapítója mesélt.

M.R.

20200930 Pécs Radóczy Jusztina, énektanár Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

– Mit láthattak a nézők?

– A Befutó című műsor kifejezetten a fiatal tehetségek bemutatására koncentrált. Két különálló részből áll, az első felében a Dszászti Énekstúdió énekesei és egy profi zenekar adott elő különböző dzsessz-, pop- és musicalslágereket. A második részben két rockzenekar és a Leőwey zenei műhely diákjai léptek fel.

– Utóbbiról mit lehet tudni?

– Amikor három évvel ezelőtt az iskolába kerültem, arra gondoltam, hogy ott is szeretnék egy olyan külön foglalkozást tartani a fiataloknak, ahol minden műfaj megjelenik, ami a fiatalokat érdekli, a klasszikus zenétől a mai zenéig. Fellépések tekintetében már tapasztaltak, hiszen évente szoktunk két komolyzenei és két könnyűzenei koncertet adni. A fiatalok nagyon ügyesek, igazán megérdemlik, hogy ők is ott legyenek a műsorban.

– Volt már ilyen nagyszabású koncert?

– Eddig nem, de már egy ideje terveztem. Riporterként én végigkísértem a Kodály Központ építését, és mindig arra gondoltam, milyen jó lenne egyszer itt énekelni. Nemrég volt erre alkalmam, a hangzás és az atmoszféra egyszerűen elvarázsolt. Tudtam, hogy a diákjaimat egyszer el kell hoznom ide.

– Ők ezt hogyan élik meg?

– Ilyen nagy színpadon és ilyen nagy közönség előtt mindenki most lépett fel először. A zenekari próbákon ezért arra helyeztük a hangsúlyt, hogy mi az énekesek feladata, mi az, amit irányítani tud, és mi az, amit nem. A tanítás pedig egyébként is nagy százalékban pszichológiai munka, hiszen a diák az órákon tudja kiadni az örömét és a bánatát az énekléssel. Mivel minden fiatal más, mindenkihez alkalmazkodni kell, hogy a leghatékonyabban tudjam tanítani őket.

– Hogy alakult az elmúlt fél év?

– Nagyon nehéz volt, hiszen próbálni is alig tudtunk. A koncertünk eredetileg március 21-én lett volna, előttünk zárták be a koncerttermeket. Nehéz volt összetartani a műsort és a gyerekeket, de sikerült átverekedni magunkat az akadályokon. A főpróbák rendben lezajlottak, nem volt minőségi romlás, és nagyszerű koncertélményt kapott a közönség.

Riporterként is évekig dolgozott

Radóczy Jusztina a békéscsabai zeneművészeti után került a Pécsi Tudományegyetemre, karvezetés szakra. Amikor azt elvégezte, egy riportképző tanfolyamon vett részt. Dolgozott különböző rádióknál és a nyomtatott sajtóban is. Azt azonban hozzátette, hogy aki egyszer zenész volt, nem tud elszakadni attól a világtól, így elvégezte a dzsesszének szakot. Akkor jött rá, milyen nagy szükség van egy kicsit más szemléletű zeneoktatásra, így 2013-ban megalapította a Dzsászti Énekstúdiót. Jelenleg a stúdió vezetése mellett a Leőwey Klára Gimnáziumban ének-zene tanár, karvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!