egyházmegye

2020.10.09. 08:14

Fákat is ültettek idén a Teremtés Hetében

Szeptember 27. és október 4. között ünnepeltük a Teremtés Hetét, amelyhez a Pécsi Egyházmegye is több különféle színes és közösségi programmal csatlakozott ebben az időszakban.

Fotó: PECSI EGYHAZMEGYE

Ferenc pápa a Laudato si’ év során arra hív bennünket, hogy hallgassuk meg közös otthonunknak, a földnek és a szegényeknek a kiáltását, amire imádsággal és konkrét cselekedetekkel válaszoljunk. A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ennek a hívásnak eleget téve természetfotó-versenyt hirdetett hallgatói körében, hogy felhívja a figyelmet a teremtett világunk kincseire.

Lisieux-i Szent Teréz emléknapján, szintén a Teremtés Hete keretein belül újabb faültetésre is került sor a Pécsi Egyházmegyében: szeptember 29-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola udvarán kapott a csemete helyet, majd a tematikus hét ötödik napján, október 1-én a Hunyadi utcában található Pasztorális Iroda udvarában ültettek el egy fiatal fát a program keretében.

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a fehér virágú tulipánfa elültetését megelőzően Nyúl Viktor, pasztorális helynök köszöntőjében kiemelte, hogy a famotívum több helyen is fellelhető a Szentírás oldalain. – Ott van a Teremtés könyvében az élet fája, a jó és rossz tudásának a fája, majd az Újszövetségben a kereszt fája, melyen Jézus meghalt, hogy mi élhessünk, szabaddá váljunk a bűntől. S a Jelenések könyvének végén, a mennyei Jeruzsálemről szóló csodálatos látomásban ott van az élet fája, amelynek gyümölcséből mindenki ehet és levelei gyógyítanak.

Az elültetett és ápolt fa szimbóluma tehát végigkíséri a Biblia motívumait, s ugyanígy kísér bennünket is életünk során – mondta. Egyben az üzenet által megfogalmazva a kérést, hogy amikor az elültetett tulipánfára nézünk a későbbiekben, jusson eszünkbe az élet fája, a kereszt, amelyen az élet meghalt, hogy legyőzze a halált. – Ahogy Ferenc pápa mondja: nem az emberé az utolsó szó, hanem Istené, az életé. Ennek a fának az elültetése legyen egy egyértelmű kifejeződése annak, hogy hiszünk Isten szeretetének győzelmében – hangsúlyozta a pasztorális helynök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!