program

2020.10.10. 15:30

Tarol a színház és a zene, színre lép Rejtő Jenő

A klubélet leállt egy időre, de nincs ok az aggodalomra, színház, tárlat, sőt zene is lesz bőséggel az elkövetkező egy hétben.

Mészáros B. Endre

A színházak nagyon kitesznek magukért, több premier, vagy idei új bemutató is műsoron lesz a hétvégén és a jövő héten. A Pécsi Nemzeti Színházban vasárnap a Piroska és a farkas mesebalett látható, melynek a szeptemberi Nemzetközi tánctalálkozón volt a premiere. Ugyancsak vasárnap a Janus Egyetemi Színházban most láthatjuk először az egyetemi társulattól Az arab éjszaka című Schimmelpfennig színművet mely mese felnőtteknek az álom és valóság határán.

Ugyancsak friss bemutató látható szombat délután a Bóbita Bábszínházban, ahol az egy hete színpadra vitt A harmadik sárkány modernizált mese látható. A Harmadik Színházban pedig a POSZT-siker Piszkavas megy vasárnap, míg 14-én extra vendégjáték látható. A Nézőművészeti Kft. és a Karinthy Színház Rejtő Jenő műveiből rendezett egy különleges darabot Scherer Péter, aki egyébként Piszkos Fredet alakítja, míg elmaradhatatlan társa, Mucsi Zoltán Rejtő Jenőt. Ha pedig vendégjáték, a Zsolnay Színházban vasárnap Palahniuk Túlélő című horrorszatírája. Mondjuk, erre a sorozatra szinte csak örökölni lehet jegyet, mert egy törzsközönség kapja meg első körben az új bemutatókról az értesítést, és el is fogy minden belépő egy-két nap alatt.

Az időszakos tárlatújdonságokat illetően kettőt emelnénk ki a sorból. Paulus Antonius Senser, barokk festő képeiből nyílt kiállítás szeptemberben a Püspöki Kincstárban melyet osztályokkal is érdemes felkeresni, mert múzeumpedagógiai programokat kapcsolnak hozzá. A másik újdonság e hét csütörtökön a Modern Magyar Képtárban nyílt meg Gábor Jenő párizsi utazása (1926) címmel a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.

A koncerteket illetően ma este a Kodály Központban Oroszországtól Amerikáig utazhatunk a klasszikusokkal a Pannon Filharmonikusok előadásában, Varga Gilbert vezényletével. Itt az az érdekesség, hogy a 75 éves Frankl Péter zongoraművész a vírusveszély miatt nem jön haza Magyarországra, és Ránki Dezső ugrik be helyette szólistának.

A másik nagy klasszikus esemény a héten csütörtökön következik a Kodály Központban, amikor Vihar és Vágy megnevezéssel a Budapesti Fesztiválzenekar hallható Takács-Nagy Gábor vezényletével, és Gordon Fantini fagottművésszel.

Ugyancsak a Kodály Központban hétfőn Rúzsa Magdi énekel Ég és föld címmel, a hagyományos kísérő csapatával (Závodi Gábor – billentyűk, Sántha Gábor – gitár, Hoffer Péter – dobok, Kovács Barnabás – basszusgitár, Kozma Norbert – gitár). A kedvelt slágereit hozza, ám újrahangszerelve, valamint egészen új dalokat.

Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a Művészetek és Irodalom Házában kedden a Simply English együttes 25 éves jubileumi koncertje az eredeti formációban (Andy Rouse és Fenyvesi Béla), a mai együttes egy tagjával, Horváth Zsomborral kiegészülve, ahol kizárólag az együttes első két lemezéről játszanak számokat.

Továbbá jövő csütörtökön az E78-ban a Metronóm Jazz Klubban a Tóth Viktor Tercett hallható Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesnőkkel. Róluk csak annnyit: Tóth Viktor idén az Év Altszaxofonosa és Év Zeneszerzője lett, ebben a felállásban pedig az első koncertjük elnyerte a közönségtől az Év Jazz Koncertje Díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!