Elég!

2020.11.13. 11:30

Nem gyűlhet a szemét tovább ellenőrizetlenül

Felszámolná az illegális hulladéklerakókat az önkormányzat. A munkákra pályázati támogatást igényel a város, amiből nyolc gócpont rendbe tételét tervezik. ére.

W. K.

Mezõcsát, 2020. november 6. Az illegálisan lerakott hulladékot szedik össze és szállítják el Mezõcsát határában 2020. november 6-án. A Tisztítsuk meg az országot! programban a védett természeti területeken is felszámolják az illegális hulladékot. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága területén a dél-borsodi Mezõcsát határában több tízköbméternyi illegálisan lerakott szemetet szedtek fel és szállítottak el. MTI/Vajda János

Fotó: Vajda János

Az illegális hulladéklerakók – amelyek száma jelentős mértékben növekedett az elmúlt évek során – felszámolásába kezdene a komlói önkormányzat. A Belügyminisztérium ,,Tisztítsuk meg az Országot!” programjára nyújtottak be pályázatot – az országos projekt célja az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon, közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladéktelepek felszámolásának elősegítése – a tájsebek csökkentése mellett – a szemétlerakók okozta talaj-, víz-, és levegőterhelés megszüntetése érdekében.

A felhívásra a települési önkormányzatok nyújthatnak be támogatási kérelmet, az állandó lakosságszámuktól függően több kategóriában. Komló esetében a maximálisan elnyerhető, önerőt nem igénylő és vissza nem térítendő támogatás 7 millió forint – erre nyújtott be igényt a város. Ahhoz, hogy valamennyi gócpontot eltüntessék, ennél több pénzre lenne szükség, első körben a terv szerint a legkritikusabb nyolc helyen számolnák fel az illegális szeméttelepeket: a dávidföldi kertek környezetében, a Kossuth aknai út mentén, a Bajcsy-Zsilinszky utca után lévő területen, a Kossuth akna felé, a nap­elempark melletti út mentén, Határtetőn, a cseresznyeági kertek közelében, a Sportvölgyben, valamint a mecsekfalui erdőben.

A teljes hulladékmentesítés mellett az érintett területekre térfigyelő kamerát is felszerelne a pályázati támogatásból az önkormányzat – döntés december elején várható, ha nyer a város, az érintett területeket csúfító lerakókat jövő év február végéig felszámolják.

– Ahogy hazánk egészére, úgy Komlóra is igaz, hogy maradéktalanul biztosítottak a feltételei annak, hogy a városban élők legálisan, a szabályoknak megfelelően helyezzék el különféle hulladékaikat – hangsúlyozta Polics József, Komló polgármestere. Ennek ellenére vannak – magánszemélyek és cégek egyaránt –, akik sportot űznek abból, hogy illegális szeméttelepeket alakítanak ki, és ott egyre csak halmozzák a szemetet. A polgármester szerint a szigorúbb szankcióknak lehetne visszatartó ereje.

Radarral is mérik

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás.

Az applikáción keresztül jelezni lehet az illegális hulladéklerakó-helyeket, a hulladék mennyiségét, összetételét. A legszennyezettebb területek felmérése után különböző típusú helyszíneken vizsgálják a hulladék mennyiségét, összetételét, illetve azt, hogy milyen eszköz- és szakemberállomány kell a lerakott hulladék felszámolásához. Döntően vasútvonalak és a közúthálózat mentén, benzinkutak környékén, folyópartokon, erdőkben, önkormányzati külterületeken és eldugott közterületen jellemző az illegális hulladéklerakás.

Vissza nem térítendő támogatásra pályázott a város

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!