odatették magukat

2020.11.28. 17:30

Remekeltek a vizslaversenyen a baranyaiak

Magasparti Rutinos Zsolna és vezetője, a baranyai vizslás életet is képviselő Sandó István nyerték meg az idei Országos Vizsla Főversenyt Soponyán. A Zsozsó hívónevű kutya és gazdája az évek alatt kitűnően összecsiszolódtak.

Tóth Viktória

– Hányadik alkalommal vett részt a vizslaversenyen?

– Számos versenyen indultunk az elmúlt három évben. A főversenyen ez volt a harmadik nekifutásunk, Zsozsó most 4 és fél éves. Idén másodikak voltunk a Baranya-kupán, a Dunántúli-válogatón negyedikek, a főversenyt pedig sikerült megnyernünk. Ez egy úgynevezett mindenes verseny, ami mezei, vízi és erdei feladatokból áll. Számunkra a kedvelt és talán a legerősebb feladatok az erdei részben vannak. Ez sebzett vad kereséséből áll, úgynevezett vezetékmunka vércsapán és ide tartozik még a dúvad valamint a nyúl vonszalékok, amikor a vizslának a sebzett vad nyomát kell önállóan kidolgoznia, gazdájához vinni és ott szabályosan átadnia. Az erdei munka áll még cserkelés és elfektetés, valamint a viselkedés lőálláson, dúvad kihozása akadályon keresztül feladatokból.

– Miben könnyíti meg a vadász dolgát a négylábú társa?

– A vizslákat főleg apróvad-vadászatkor használjuk. Szinte elengedhetetlen, hogy jó kutyák legyenek a vadászatokon, egyrészt a vadak keresésénél és jelzésénél vesszük segítségüket, másrészt a meglőtt vad megtalálásánál is jó, ha van a vadásszal egy kutya. Baranyában kifejezetten sok jó kutya van, és megyünk is, ha hívnak minket.

– Melyik ebből lesz jó vadászkutya?

– Ezt elég nehéz előre megmondani. Vannak tesztek, amivel lehet vizsgálni a kutya kölyökkori tulajdonságait. Általában a képzésük 9–12 hónaposan kezdődik, fontos, hogy a kutya idegrendszerileg megfelelő legyen, és nem utolsósorban azért szépnek is kell lennie, a testfelépítésének megfelelőnek kell lennie. Jelen esetben őt úgy választottam ki a tenyésztőtől, hogy kifejezetten erős kutyát kerestem, akinek nem lesz gondja még az 5-6 kilós rókákkal sem.

– Mikor kezdenek el kiöregedni a kutyák?

– Én láttam már 12 éves kutyát is gyönyörűen dolgozni, de sajnos a magyar vizsla átlagéletkora a 12–14 év. Változó, hogy bírják a strapát, de 10 éves koráig egy egészséges vizsla minden további nélkül használható vadászaton, ezután végleg családi kedvenc válik belőle.

Kevés alkalommal vesz puskát a kezébe

Sandó István 1976-ban született Pécsen, már gyermekkorában is nagyon szerette a kutyákat. Máriagyűdön alapított családot, párjával egy 21 és egy 13 éves fiú szülei. Civilben bútortervezéssel foglalkozik.

Az OMVK vadászati alkalmassági vizsga tanfolyamát 2014-ben végezte el Csutka nevű vizslájával. Nem hivatásos vadász, munka mellett hobbiból végzi tevékenységét. Évente egy-két alkalommal vesz puskát a kezébe, inkább kutyásnak vallja magát. Néhány éve a tenyésztésbe is belekezdett, Tenkesvölgyi Cserkelő Kennel néven található meg az interneten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!