ó mondd, te mit választanál?

2020.12.29. 16:34

Ezekre a tervekre lehet szavazni majd a Misina felújításával kapcsolatban

Januárban szavazhatnak a pécsiek arról, hogy pontosan milyen fejlesztés valósuljon meg a Misinatetőn. Három koncepcióterv közül választhatnak majd a nyilvános szavazáson, a legtöbb voksot begyűjtő koncepciót ültetik majd át a gyakorlatba, írta sajtóközleményében a városháza.

bama.hu (forrás: Pécsi önkormányzat)

Fotó: Laufer László

„A pécsi önkormányzat augusztus közepén hirdetett meg ötletbörzét a Misinatető fejlesztésére. Konkrét ötleteket vártak a pécsiektől a TV-torony környékének hasznosítására. Elsősorban olyan javaslatokat kértek, amelyek gazdasági szempontból fenntarthatók, illeszkednek a környezethez, és biztosítják, hogy a környék egész évben vonzza a látogatókat.

Összesen 35 pályamű érkezett be a szeptember végi határidőre, ezek közül egy nyolcfős szakmai zsűri választotta ki a legjobb 5-öt, amelynek ötletgazdái 100-100 ezer forintos jutalmat kaptak. Az 5 díjnyertes pályamunkából decemberre készült el három koncepcióterv, amelyek nemcsak a díjazott ötleteket tartalmazzák, de formai és tartalmai szempontból is megfelelnek a pályázati előírásoknak.

​Az „Aktív Misina” koncepcióterv három pályamunka ötleteit tartalmazza, és egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozza. Ez a természet és a sportolás szerelmeseit szolgálná ki, öltözőkkel, sport- és túraeszköz-kölcsönzővel, kávézóval és pihenőtérrel. A koncepció minden korosztály számára kínálna mozgási és sportolási felületet a hegytetőn.

A „Családi Misina” koncepcióterv egy pályamunka alapján egy családcentrikus közösségi tér megépítését tartalmazza. Az aktív és a passzív pihenésre váró családokat egyaránt kiszolgáló épületegyüttesben helyet kapna több kisebb rendezvénytér, öltözők, klubterem, a tetőn egy skybar és zöldtető, az épület déli oldalán pedig egy játszótér épülne. Egyedi eleme lehetne a környéknek egy lombkoronasétány, ami több korosztály számára mutatná be testközelből a természet értékeit.

Az „Interaktív Misina” koncepcióterv egy pályamunka ötleteire alapozva egy korszerű kiálltás kialakítását vizionálja. Ennek részeként egy háromszintes kiállítótér jönne létre, amelynek interaktív tárlatában a Mecsek természeti erőforrásait mutatnák be, a szén- és uránbányászattól kezdve a megújuló energiaforrásokig. A kiállítótér az ökológiai szemléletet erősítené, összhangban Pécs zöld városi törekvéseivel.

A pécsiek továbbra is aktív részesei maradhatnak a Misinatető fejlesztésének. A három, látványterveket is tartalmazó koncepciótervet ugyanis várhatóan január első napjaiban töltik fel a misinaotleborze.hu weboldalra, ahol nyilvános szavazás indul róluk. A pécsiektől legtöbb szavazatot kapott, így a legnagyobb társadalmi támogatottságot élvező koncepcióterv megvalósítása a részletes kiviteli tervek elkészítésével 2021 tavaszán kezdődhet meg”, zárul a városháza kommünikéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában