Riadalom

2021.01.12. 20:00

A megrémült állatok akár hetekig is kóborolhatnak

A szilveszter a háziállatok számára közel sem olyan szórakoztató, mint számunkra, a tűzijátékok zajától megijedhetnek, pánikba eshetnek, el is szökhetnek. A keresést azonban nem szabad feladni, mert a kutya akár hetekig is kóborolhat.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Az állatvédők szilveszter előtt minden évben felhívják a gazdák figyelmét, hogy vigyázzanak háziállataikra. Idén sem volt ez másként, mert az igaz, hogy a közterületi tűzijátékot betiltották, de magánterületen bárki használhatott pirotechnikai eszközöket, így az éjszaka szinte ugyanolyan zajos volt, mint korábban. A megyeszékhelyen még újév hajnalán is hallatszott a tűzijáték hangja, amitől megijedhettek az állatok. Mindezek ellenére jelentősen kevesebb elkóborolt kutya érkezett most a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület pécs-somogyi menhelyére.

Farkas Tamás, az egyesület elnöke szerint ez három dologra vezethető vissza. Az egyik, hogy hatásosak voltak az előzetes felhívások, a másik, hogy a gazdák már egyre tudatosabban keresik kedvenceiket a közösségi médián keresztül, így sok esetben közvetlenül a megtalálótól, és nem a menhelyről kerül vissza a kutya hozzájuk. A harmadik tényező, amely közrejátszhatott abban, hogy most szilveszterkor kevesebb állat kóborolt el, az az, hogy a korlátozó intézkedések miatt jóval többen maradtak otthon, ezért jobban is tudtak figyelni az ebekre.

Farkas Tamás azt is elmondta, hogy még így, egy héttel az ünnep után sem szabad feladni a kutyák keresését, amennyiben az még nem érkezett haza. Ezek az állatok hetekig kóborolhatnak, akár napi több tíz kilométert is megtehetnek, éppen ezért nem feltétlenül csak az ismerős helyeken bukkanhatnak fel. Azok a négylábúak, amelyeket többször sétáltatnak, jobb helyzetben vannak, hiszen hozzászoktak már a közlekedési viszonyokhoz, jobban tudják tolerálni a különböző hatásokat, így könnyebben hazatalálnak.

Jó tanácsként az elnök annyit még hozzátett, hogy akkor is figyeljünk a kutyánkra, ha stabil természetűnek gondoljuk, mert nem lehet tudni, mi váltja ki azt, hogy érzékenyebb lesz a zajokra. Azt például saját tapasztalatából tudja, hogy az életkor előrehaladtával jobban elkezdhetik zavarni a különböző hanghatások az állatokat. Ezért kell a folyamatos felügyelet, főleg szilveszter éjjel.

Most is folyamatos az állatok ellátása

A pécs-somogyi állatmenhely a vírushelyzet miatt november közepén bezárta kapuit a látogatók előtt, kutyasétáltatásra és az állatotthon megtekintésére nincs mód. Ennek ellenére, természetesen az ott lakó állatok ellátása folyamatos, és továbbra is befogadják az elkóborolt kutyákat. A menhelyet csak határozott örökbefogadási szándékkal, előzetes telefonos időpont-egyeztetés után kereshetjük fel, minden nap délután egy és fél négy között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!