gyász

2021.01.05. 17:01

Mitzki Ervin főszerkesztőre emlékezünk

Életének 93. esztendejében elhunyt Mitzki Ervin, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztője, a hazai regionális újságírás meghatározó alakja. Egykori kollégái megrendülten fogadták halálának hírét.

Dunántúli Napló

Mitzki Ervin 1928. május 21-én született a fővárosban. Az újságkészítéssel nyomdász szakképzettsége révén került kapcsolatba először, a Dunántúli Naplóhoz is így került pályája elején. Újságíróként 1955-től kezdett dolgozni a lapnál. Tíz év szerzői munka után, 1971-ben nevezték ki a Dunántúli Napló főszerkesztőjének és 1989-ig irányította a lap megjelenését. A hazai megyei napilapok között a Dunántúli Napló az ő vezetői munkássága idején elsőként lépte át a százezres példányszámot úgy, hogy a hét minden napján eljutott olvasóihoz.

Mitzki Ervin kiemelkedő újságírói, szerkesztői és szakmai-emberi munkássága elismeréséül több rangos díjban is részesült pályafutása során. Rózsa Ferenc-díjat, MÚOSZ életmű díjat, és Aranytoll díjat is kapott, míg bő egy évvel ezelőtt a MÚOSZ Vastoll díjával koronázták meg elismerései sorát. Irányítása alatt a Dunántúli Napló szerkesztősége rangos szakmai műhelyként működött, amit olyan nevek fémjeleztek, mint Bertha Bulcsu, Lázár Ervin, Rab Ferenc, Lombosi Jenő, Kampis Péter, Szöllősy Kálmán vagy Thiery Árpád.

Mitzki Ervin vezetése idején, szakmai irányításával, az egypártrendszer korában kivételes főszerkesztői oltalmát bírva számos fiatal újságíró nevelkedett, közülük néhányan a mai napig is tevékenyek a hazai médiában.

Nyugdíjba vonulását követően sem szakadt el a szakmától, kollégáitól, amit több megjelent könyve, példamutató visszaemlékezése mutat. Hosszú ideig aktív tagja volt a Dunántúli Napló Baráti Körnek. Egykori munkatársai így őrzik meg emlékét.

Mitzki Ervin december 26-án hunyt el, a család kifejezett kérése volt, hogy a hírt csak a temetés után közölje a sajtó. Kedden izraelita szertartás szerint temették el Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!