arckép

2021.02.14. 13:30

Dr. Reglődi Dóra masszázs-, karate- és művészetanatómiát is oktat

A PTE Orvostudományi Karán dr. Reglődi Dórát, az Anatómia Intézet első női igazgatóját, az egyik legkeményebb tárgy professzorát már több mint tízszer választották meg a hallgatók kiváló előadónak, gyakorlatvezetőnek, de sok kollégája és az intézet is többször megkapta a medikusok kiváló minősítését.

Mészáros B. Endre

– Csak az anatómiavizsgán legyek túl – sopánkodtak egykor orvosis barátaim. Napjainkban is ilyen húzós ez a tárgy?

– Igen, mert rögtön az egyetem elején óriási anyagmennyiségből kell megfelelniük a hallgatóknak. És muszáj alaposan számon kérni a tanultakat, mert ez a váza az orvostudománynak.

– Mégis megkapta tízszer a hallgatók kiváló értékelését?

– Ez a kollektívának is szól: miután nagyon magas az óraszámunk, ide azok jönnek tanítani, akiknek fontos és szeretik az oktatást. Másrészt rengeteg időt töltünk a medikusokkal, így az átlagosnál szorosabb a kapcsolatunk.

– Igaz, hogy olykor egészen új ötletekkel állnak elő?

– Folyamatosan fejlesztjük az oktatást. Egy ilyen új ötlet az egyik tárgyam, mely részben hobbim is: a rendőrség, a karate, a masszázs, a művészet anatómiai vonatkozásait vizsgáljuk.

– Apropó művészet és anatómia. Ezen a téren első nemzetközi sikereit azzal érte el, amikor idegrendszeri szövetmetszeteket hozott párhuzamba Van Gogh, Paál László, Matisse, Dali, Pollock alkotásokkal és négyszáz ilyen műve született. Majd metszethibák adtak újabb ihletet. Ezen a téren mi az újdonság?

– A művészeti karral együttműködésben a medikusok aprólékosan leírják, hogy mit látnak a mikroszkóp alatti szövetmetszeteken, s ennek alapján festenek képzőművész hallgatók képeket. Ebből a programból hamarosan kiállítást tervezünk.

– Vészhelyzetben, stroke, vagy szervátültetés esetében aktivizálódó sejtvédő hormonokat kutat. Miről szól ez a munkája?

– Ez a hormon sajnos túl gyorsan lebomlik a szervezetben. A hasznosítással foglalkozunk, szemcseppel próbálkoztunk, de vannak már a világban olyan változatok is, melyek orrspray jellegűek.

– Verseket ír, képzőművészeti alkotásokat készít. Mi fér még bele a kikapcsolódás témakörébe?

– Egykor aerobikot oktattam, s ma is aktívan tornázom, de már csak magamban, edzésképpen, hetente öt-hat alkalommal.

Angolul és németül is tanít

Dr. Reglődi Dóra Pécsett született. A Leőwey Klára Gimnáziumba járt, de Triesztben érettségizett, angol nyelven. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, a PTE Anatómiai Intézetének igazgatója a PTE ÁOK dékán-helyettese. Öt nyelven beszél (a magyar mellett angolul, németül, továbbá spanyolul és franciául). Akadémiai Díjat kapott, kétszeres Bólyai ösztöndíjas, elnyerte a L’Oreal-UNESCO Nőkért és tudományért magyar ösztöndíjat. Lánya, Lili 19 esztendős, elsőéves orvostanhallgató Pécsett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!