Tömegközlekedés helyett

2021.03.26. 14:00

Gyalogosnak számítanak az elektromos rollerrel közlekedők

A tavasz beköszöntével és a vírushelyzet hatására egyre többen választanak valami alternatív megoldást a tömegközlekedés helyett. Ám nem árt a körültekintő közlekedés a kétkerekűekkel.

Tóth Viktória

A kerékpár mellett sokszor találkozhatunk a megyében is különböző hagyományos vagy elektromos rollerekkel, segwayekkel, hoverboardokkal (kormányoszlop nélküli önegyensúlyozó közlekedési eszköz). Ha időnk engedi, érdemes próbálkozni a közlekedés ezen formáival is, mert gyors, egészséges és környezetbarát.

Egyes elektromos rollerekkel akár 25–35 kilométeres sebességgel is lehet közlekedni, így van, aki a közúton, forgalomban gurul a járművel. Mások a járdán a gyalogosok között használják a járgányt, ez könnyedén lehet balesetveszélyes. Erre olvasóink is többször felhívták már a figyelmet, egyikük azt nehezményezte, hogy a rollerek nagy sebességgel is képesek közlekedni, viszont szinte teljesen hangtalanul.

– Amikor a pécsi Király utcában egyik reggel egy fiatalember megelőzött egy ilyen járgánnyal, kis híján hasra estem, annyira megijedtem – fogalmazott olvasónk.

Ám többen vannak azon a véleményen, hogy a rollereknek igenis van létjogosultságuk a modern közlekedésben.

– Az elektromos roller környezetbarát közlekedési eszköz, nem betiltani, hanem sokkal inkább népszerűsíteni kellene. Mert egy belváros szerintem elképzelhető úgy is, hogy az autók vannak kitiltva, és csak emberi hajtású, vagy elektromos kétkerekű járművekkel engedélyezett a behajtás. Ez lenne a jövő – írta másik olvasónk.

Míg más országokban – például Németországban, Franciaországban vagy Romániában – a hatóságok szigorúbban, részletesen szabályozzák az e-járgányok használatát, hazánkban ez jelenleg még nincs így.

A kérdéskörrel kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük. Azt kérdeztük tőlük, hogy a KRESZ szerint milyen szabályozások vonatkoznak ezekre a járművekre?

Lapunknak a következő tájékoztatást adták:

– Az elektromos rollerek a jelenleg hatályos jogszabályok alapján sporteszközöknek minősülnek, így azok használóját gyalogosnak kell tekinteni, azaz a gyalogosokhoz kapcsolódó KRESZ-szabályok vonatkoznak rájuk – fogalmaztak.

Ez tehát azt is jelenti, nincs olyan biztonsági előírás (például bukósisak vagy könyök- és térdvédő használata) ami az elektromos rollerrel utazó testi épségének védelmét szolgálná. Valamint a KRESZ szerint a gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs – vagy az a gyalogosközlekedésre alkalmatlan –, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.

Szigorúbb szabályozás hiányában tehát a roller használójának kell körültekintően, felelősségteljesen közlekednie. Így ha van lehetősége, legalább bukósisak viselése ajánlott számára.

A biztonságos használathoz elengedhetetlen a megfelelő világítás is, főleg hajnalban vagy szürkületkor. Néhány modellen gyárilag is található lámpa, azonban ha mégsem, akkor pár ezer forintból vásárolhatunk világítótesteteket, prizmákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!