Élvonalban

2021.05.18. 12:30

Felszívódó implantátumokat is használnak a pécsi gyermekklinikán

Felszívódó implantátumokkal műtenek boka- és alkartöréseket, illetve ízületi sérüléseket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján.

bama.hu (forrás: PTE)

Forrás: PTE

Az Országos Baleseti Intézettel több éve közösen alkalmazott módszerrel vezető szerepet töltenek be Európában. Bár a műtéti technika nehezebb, a felszívódó implantátumoknak számos előnyük van, a legnagyobb az, hogy kevesebb műtéti beavatkozással, tehát kevesebb altatással jár a sérült gyermek számára.

A felszívódó implantátumok alkalmazása a töréskezelésben jelenleg még nem az elsődlegesen választandó eljárás, azonban felhasználásuk gyakorisága felfelé ívelő tendenciát mutat, rohamosan fejlődik. Napjainkban egyre többször alkalmazzák gyermekek különböző traumatológiai műtétjei – így elsősorban csonttörés – során.

Előnyös tulajdonsága a módszernek az, hogy ezek az implantátumok úgynevezett „biológiailag kompatibilis” anyagokból készülnek, így alkalmazásuk biztonságos, nem kell számítani a fém eszközöknél időnként tapasztalható allergiás reakciókra. A legfontosabb előnye, hogy nincs szükség egy újabb műtéti beavatkozásra ahhoz, hogy az implantátumokat eltávolítsák a szakemberek.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán 2018. december 1. és 2021. április 1. között 28 gyermeknél összesen 49 felszívódó implantátum behelyezése történt boka, alkar, térd és könyöktáji törések miatt. Józsa Gergő, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, a Magyar Gyermek Traumatológiai Szekció elnöke a tapasztalatok kapcsán elmondta: „A klinikai eredmények és a betegek nyomonkövetése alapján elmondható, hogy a felszívódó implantátumok hasonlóan stabil rögzítést tettek lehetővé, mint a standardnak számító fém-implantátumokkal történő rögzítés.

Ugyanakkor előnye ezekkel az eljárásokkal szemben, hogy nincs szükség az eltávolításukra, tehát csökken a műtéti szövődmények kockázata, nem kell még egy alkalommal altatni a sérültet, továbbá a kevesebb műtét elviselhetőbb a gyermek és a szülő számára egyaránt. Pozitívum az is, hogy a felszívódó implantátumok a csont velőüregébe süllyeszthetőek, így nem okoznak lágyrész-irritációt.” – hangsúlyozta az egyetemi adjunktus. Emellett az egészségügyi rendszert sem terheli a második műtét, tehát a fémkivétel, és az azzal járó kórházi ápolás költségei.

„A módszer egyetlen hátránya, hogy a felszívódó implantátumok költségesebbek a fémnél.” – folytatta Józsa Gergő. „Ezért alapítványi és egyéb támogatásokból megszereztük rá a forrást, és a PTE Klinikai Központ és a Gyermekgyógyászati Klinika vezetése egyaránt értékelte az eljárás pozitívumait, és segítette a folyamat anyagi hátterének biztosítását.” – adott hangot örömének Józsa Gergő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!