csobbanó kisokos

2021.06.13. 11:30

Ezen a nyáron is három tavunkban szabad a fürdőzés

Három tó is alkalmas a fürdésre Baranyában a kormányhivatal szakembereinek ellenőrzése alapján. Az Orfűi Kistó Strandon, a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján is biztonságos körülmények között lehet megmártózni az idei nyári szezonban.

Wald Kata

A megye természetes fürdőhelyein minden évben rendszeresen végeznek közegészségügyi ellenőrzéseket a Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai – a víz minőségét, valamint a helyszíni szemle során a zuhanyozási lehetőség, a megfelelő számú öltöző, az elsősegélynyújtó felszerelés, valamint az úszómesteri felügyelet meglétét vizsgálják.

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a kötelező ellenőrzések idén májusban megtörténtek: a vízvizsgálati eredmények megfelelőek voltak, a vizek fürdésre alkalmasak az Orfűi Kistó Strandon, az orfűi Pécsi-tó szabadstrandján és az abaligeti I. sz. tó strandján. – A felfrissülésre vágyók csak ezekben fürdőzzenek – hívták fel a szakemberek a figyelmet.

Baranyában is vannak olyan természetes vizek, amelyeket a kánikulában – a tiltás ellenére – strandolásra használnak. Fontos tudni, hogy nem javasolt a megmártózás ott, ahol a vízminőséget a hivatal rendszeresen nem ellenőrzi. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. – Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen bevizsgált, biztonságos medencéit – hangsúlyozta a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Kiemelték, hogy a természetes fürdőhelyek látogatása nem köthető a koronavírus elleni oltásról szóló igazolásához, azonban az arányosság elvét követve az üzemeltető kérheti azt, valamint a járványügyi helyzetre tekintettel a strandok fenntartói, üzemeltetői a szokásosnál szigorúbb szabályokat hozhatnak a saját maguk és más fürdőzők egészségének védelme érdekében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a természetes fürdővizek a koronavírus-fertőzés szempontjából egyébként nem jelentenek kockázatot – már a szennyvízből sem mutathatók ki fertőzőképes vírusrészecskék, a befogadó vizekben a tisztított szennyvíz még tovább hígul. A nem kijelölt fürdőhelyeken elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve a strandolók, a balesetveszély is nagyobb, és vízimentő sincs a helyszínen.

– Nem lehet minden esetben első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e, vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület a tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik. Ezért strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája – hívták fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!