a múlt egy darabja

2021.07.20. 19:24

Elbontották a pécsi erőműbe vezető szénszállítót

A szocializmusban Pécs neve összefonódott a szénbányászattal.

Zs. J.

Régmúlt kor, régmúlt ipari építményei tűnnek el sorra a baranyai megyeszékhelyen. A Mecseki Szénbányák vállalata rengeteg embernek adott munkát. Az évek alatt a fejlesztések elmaradtak, a szénkitermelés is költséges lett, így a cég egyre jobban eladósodott, ráfizetéses lett. Elindult a szanálás, csökkentek a jutalmak, amire munkabeszüntetéssel válaszoltak a dolgozók. Jött a rendszerváltás, és 1991-re fizetésképtelenné vált vállalat, majd végül csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen, aminek következtében 1991. október 8-án megkezdődött a Mecseki Szénbányák felszámolása. A bányák megszűntek, és már csak a régi, üresen álló épületek emlékeztettek a régmúltra.

Az idő lassan haladt előre, és a régi bányászati épületeket is elbontották. Eltűnt a szénelőkészítő, a régi erőműépület, a Pécsbányáról érkező vasútvonal, csillesor és a hétvégén talán az egyik utolsó mementó is eltűnt, ami a szénbányászatra emlékeztetett. Hétvégén leemelték a pécsi hőerőműbe vezető szénszállító hídját a Mohácsi úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!