múltidéző

2021.07.28. 11:30

Ritka, hogy fogságban szülessen csimpánz, de Liza a zoo kedvence

A pécsi állatkert első csimpánzai 1977-ben érkeztek.

Zs. J.

Liza pillanatok alatt belopta magát a gondozók és a látogatók szívébe (1989)

Az akkor közel ötéves állatok egy osztrák cirkuszból kerültek a Budapesti Állatkertbe, majd onnan Pécsre hozták őket. A nagyobbikat Napóleonnak, míg a kisebbet Bimbónak hívták. Utóbbi a mellkasán látható három bimbóról kapta a nevét. Napóleonról sokat cikkezett lapunk, ebből olvasóink megtudhatták, hogy szerette a citromos teát, de igazából a borospohárnak örült a legjobban, mint mondták: ember módjára itta a vörösbort, hetente egy literrel. Napóleon nem igazán kedvelte a gyerekeket, idegesítette a zsivaj, ezt jelezte is, kidobálta az ételmaradékot. Bimbó ellenben élvezte a harsány nevetést, ilyenkor a hátsó felét mutatta a látogatóknak, s ezzel provokálta ki a tapsot. Sajnos egy baleset is történt, egy szófogadatlan kisfiú a tiltás ellenére benyúlt a ketrecbe, Napóleon meg megharapta.

Napóleon és Bimbó a 80-as évek közepén elpusztultak. A következő csimpánzpár Judi és Pepi volt, akiket egy cirkusztól koboztak el. Az ok: rossz körülmények között tartották őket. 1986. május 3-án megszületett utódjuk, Liza, aki ma is a pécsi állatkert lakója. A kis kölyök hamar árva lett, másfél éves volt, mikor anyja elpusztult. Lizát az állatkert munkatársa, Agyaki Mónika gondozta, nevelte hatéves koráig. A gondozó azóta már nem a pécsi állatkertben dolgozik, és Lizával rég nem találkoztak.

Lapunk Agyaki Mónikával egy interjút készít a napokban, amelyben mesél Lizáról, illetve egy különleges találkozót is megszerveztünk. Tizenöt év után találkozik Liza volt gondozójával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!