városi közgyűlés

2021.09.21. 10:01

Péterffy kivonult a teremből a Pécs Pride napirendi tárgyalása közben

Miközben a baloldali városháza korábban arról beszélt az általuk megrendelt közvélemény-kutatásra hivatkozva, hogy a pécsiek többsége elutasítja a Pécs Pride-ot, mégsem hívták össze a közgyűlést a múlt szombati rendezvény előtt. A pécsi baloldal az LMBTQ-felvonulás után tárgyalta csak a kérdést, amely közben Péterffy Attila felállt és kivonult a teremből.

Bóka Máté

A közgyűlés előtt adták át az Év Tűzoltója díjat, amelyet Glasz Miklós címzetes főtörzsőrmester kapott, az Év Rendőre címet pedig Portik-Dobos Csaba címzetes főtörzsőrmesternek nyújtották át.

Barkóczi Csaba fideszes képviselő az ülés elején azt firtatta, hogy miután Mellár Tamással, a Mindenki Pécsért Egyesület elnökével, az MSZP-P frakciószövetség tagjával összerúgták a port, nagyon kesze-kusza helyzet alakult ki, hiszen miközben van Mindenki Pécsért-DK-s képviselő, Bognár Szilvia a közgyűlésben, közben van egy Pécs Jövője-DK frakció is.

A Fidesz, a KNDP és az ÖPE képviselői éppen a baloldali közvélemény-kutatásra hivatkozva kérték a közgyűlés összehívását, hogy megtárgyalják a kérdést. Ennek nem tett eleget a szocialista befolyás alá került városvezetés, sőt az ezzel kapcsolatos napirendet végül a keddi közgyűlés szinte legvégére tűzték ki.

A közgyűlésen elhangzott az is, hogy a Pride-dal kapcsolatos közvélemény-kutatás pedig 1,2 millió forintba került, három meghívott közül választották ki a munkát elvégző céget.

Harry Potter varázslat?

A költségvetési rendeletet is módosította az önkormányzat, amely komoly vitát hozott.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy ismét politikai döntést hoznak, hiszen újabb biztosi poszttal kapcsolatos költséget jelentettek meg. A baloldali koalícióba beülő LMP-s Kóbor Józsefnek egymillió forintos keretet határoznak meg.

- Tehát Kóbor József megtalálta a villanykapcsolót, ez két évébe került. Gratulálok neki, hogy immár a baloldaliak között az első sorban ülhet – mondta Csizmadia Péter utalva arra a DK-s Kunszt Mártának kijelentésére, amelyet az LMP-s Kóborról tett még egy, korábban kiszivárgott hangfelvétel tanulsága alapján, miszerint Kóbor még a villanykapcsolót sem találja meg.

Barkóczi Csaba arról beszélt, hogy nyolcmilliárd forintnyi összeget hoznak át 2020-ról, ez pedig örömteli és bízik abban, hogy a pénznek jó helye lesz a városi kisgyermeket nevelő intézményeknél is. Hozzátette: külön szeretne gratulálni Péterffy Attilának, hiszen 2019-ben még arról beszélt, hogy az előző városvezetés 23 milliárd forintnyi adósságot hagyott, de 2019 után 2020 végéig 8 milliárdot tudnak áthozni. Szerinte kiemelkedő és páratlan az országban ez a teljesítmény, ilyet még Harry Potter sem tudott varázsolni, ezért szeretne vele kezet rázni.

Ruzsa Csaba alpolgármester erre úgy reagált, hogy a jobboldali képviselőnek mérlegképes könyvelői tanfolyamot kellene elvégeznie és csak a szokásos „politikai blablát” mondja, mert nincs nyolcmilliárdos megtakarítás. Kötelezettséggel terhelt maradványokról van csak szó, ennek része például a Vásárcsarnokra kapott kormányzati pénz, és ez nem szabadon elkölthető – tette hozzá.

Barkóczi Csaba azt is felvetette, hogyha ekkora adósság volt, akkor mégis miből emelték meg a cégvezetők fizetését, miből kaptak több százezer forintos többletet?

A PÉSZ-t módosítják és a főépítész összeférhetetlenségét feszegetik

Az előterjesztés szerint a Pécsi Építési Szabályzat módosításának következtében a Déli Ipari Parkban értékesíthető telkek méretének minimumát 2500 négyzetméterről 1100 négyzetméterre csökkentik, amit a kisebb vállalkozások igényeivel magyaráztak.

A Nádor Szálló új tulajdonosa azért kért kisebb változtatásokat a PÉSZ-ben, mert jelentős fejlesztéseket kíván végrehajtani, az ingatlan földszinti terei és az udvar térfelszín feletti beépítésével egy konferencia központot szeretne létrehozni.

Ezek mellett a Megyeri városrészben, a Pláza melletti területen létrehozandó lakópark kapcsán is hozzányúltak a szabályozáshoz.

Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető ez utóbbi kapcsán megemlítette, nem a lakások építésével van a problémájuk, de ha a Megyeri út mellett egy 400 lakásos társasházat hoznak létre, az nagyon megterheli közlekedési szempontból a környéket, hiszen most is nagyon forgalmas ez a szakasz, ezért a helyi sajátossághoz igazodó beruházás lenne jó.

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint településrendezési szerződést kötöttek a beruházóval, amelyben kitértek az említett problémákra.

Kővári János és Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) a közgyűlési vitában azt is feszegette, hogy miként lehetséges az, hogy a város főépítésze, Karlovecz Zoltán részt vesz a több milliárdos társasházi projekt tervezésében, a közgyűlés pedig erről a témáról dönt. Felvetették, hogy ez etikailag biztosan, de akár jogilag is összeférhetetlen lehet.

Karlovecz a közgyűlésben válaszolhatott a felvetésekre, szerinte ez nem összeférhetetlen, főépítészként tervezhet, jogilag van erre lehetősége, majd a felszólalásában a szakmai múltjára is hivatkozott.

A fenti problémák miatt kérte a jobboldal, hogy ne egy csokorban, hanem külön szavazzanak az egyes módosításokról. Ezt a városvezető baloldal is támogatta, így az ipari parki telkekkel és a Nádor Szállóval kapcsolatos módosítást teljes egyetértésben fogadták el, míg a lakóparkos indítványnál a Fidesz, az ÖPE és a KDNP politikusainak többsége tartózkodott.

Kedvezményes telekvásárlási programot indít a város

Az önkormányzat tervei szerint egy olyan helyi támogatási programot indítanak el, amelynek célja a Pécsett tanuló egyetemisták helyben tartása Kertváros, Uránváros és Meszes társasházainak közvetlen közelében található területek telkesítési programjának megvalósításával.

Az indítvány szerint féláron történő kedvezményes telekvásárlásra azok a legalább 10 éve Pécsett lakcímmel rendelkező 18-40 év közötti lakosok pályázhatnak, akik önálló ingatlantulajdonnal nem rendelkeznek. Amennyiben a nyertes pályázó két éven belül nem rendelkezik hatályos használatba vételi engedéllyel, úgy a telek visszakerül az értékesítőhöz. Az adásvételre szánt építési telkeket jelzálogjoggal és elidegenítési tilalommal biztosítja az értékesítő – olvasható a dokumentumban.

A nyertes pályázók kiválasztására egy bíráló bizottságot hoznának létre, amelybe a Népjóléti és Sport Bizottsága elnökén túl a Pécsi Tudományegyetem, a Szakképzési Centrum, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és egy választott ifjúsági egyesület vagy érdekképviselet delegálna tagot.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint is támogatandó program, egyben olyan javaslatokat is megfogalmazott, amelyekkel szerinte még inkább elősegíthetnék a projektet.

Azt kérte, hogy a tartózkodási hely is számítson a program megítélésekor, hiszen sokan albérletben élnek és nem is tudnak bejelentkezni állandó lakcímmel. Azt is javasolta, hogy az itt tanulók a végzettségük megszerzése után 5 évvel részesülhessenek a támogatásban. Szerinte túlságosan szűk az a határidő, hogy a nyertes pályázónak két év alatt használatba vételi engedélyt kellene szereznie, hiszen meg is kell tervezni a házat, előkészíteni az építkezést, banki hitelt, így ezt kitolná négy évre. A spekulációs telekvásárlás ellen erősebb visszafizetési kötelezettséget írt volna elő, ezt később azonban visszavonta a konszenzusos vita során.

Ruzsa Csaba alpolgármester részben egyetértett a felvetésekkel, de egyelőre a 10 éves határt nem vinnék lejjebb, de későbbiekben nyitottak lehetnek a módosításra. Egyetértett abban, hogy a két éves határidő a használatba vételi engedélyre kevés, ezért ezt valóban ki lehetne tolni négy évre, de a harmadik év végére az 50 százalékos műszaki készültségi fokot is elérhetik. Szavaiból kiderült, hogy a spekulatív felvásárlást is szeretnék megelőzni, szerinte elég erős biztosítékokat iktattak be a programba, egyelőre úgy látja, hogy indítsák el a folyamatot, ha a későbbiekben szükséges, akkor visszatérhetnek ezekre a kérdésekre.

Az önkormányzat végül részben elfogadta a nemzeti oldal javaslatait, így módosítottak az eredeti elképzeléseken. További, egyelőre még tájékoztató jellegű, tehát nem végleges részletek ITT találhatók.

Ígérik, lesz metszés a Szabadság úton

- Tavaly júliusban kerestek meg a Szabadság utca lakói azzal a problémával, hogy botrányos állapotok vannak náluk, a Biokom nem metszi meg a platánokat, miközben rengeteg varjú telepedett meg rajtuk. A madárürülék az autókra hullik, a letört faágak pedig rengeteg kellemetlenséget, károkat okoznak a lakóknak – mondta Barkóczi Csaba (Fidesz) önkormányzati képviselő egy nemrég megtartott sajtótájékoztatón, amiről lapunk is beszámolt. Az ügyben most kérdést is intézett a közgyűlésen a képviselő a polgármesternek, aki ezúttal azt válaszolta, hogy betervezték már tavasszal a munkálatokat, de meghibásodott a Biokom emelőkosaras autója, ezért csúsztak meg, később viszont a költési időben nem adott a metszésre engedélyt a természetvédelmi hatóság. Péterffy Attila szerint idén ősszel elvégzik a munkát, erről értesítik majd a lakókat.

Kóbor így ül be a baloldaliak közé

„Az önkormányzat környezetvédelmi és fenntarthatósági stratégiája, fejlesztési elképzelései végrehajtásának támogatása és ellenőrzése, továbbá a környezetvédelmi-fenntarthatósági témákban tevékenykedő civil és szakmai szervezetek véleményének képviselete, továbbá az Európai Unió környezetvédelmi, fenntarthatósági, klímavédelmi és bővítési stratégiáiba, projektjeibe való közvetlen pécsi és regionális önkormányzati bekapcsolódás elősegítése érdekében szükségesnek ítélem környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízotti tisztség létrehozását” – olvasta fel Péterffy Attila polgármester a szervezeti és működési szabályzat módosításának indoklását, amellyel megágyaztak Kóbor József, LMP-s politikus kinevezéséhez. Ezzel az LMP-s politikus megkaphatja a tisztséget, cserébe beül az MSZP-DK-Jobbik alkotta baloldali csonkakoalícióba. Fontos körülmény, hogy az LMP-s Keresztes László Lórántot az MSZP támogatja parlamenti képviselőjelöltként, vagyis egy baloldali politikai alku része Kóbor posztja.

Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető úgy vélekedett, hogy ha Kóbor József azt érzi, a városvezetéssel együttműködve előrébb tudja vinni a zöldügyet, akkor sok sikert kíván neki, mindazonáltal szerinte nincs szükség arra, hogy évi egymillió forintos költségkeretet kapjon, hiszen a városházi apparátusban megvan a munkáját támogató, segítő szakmai háttér.

-Meg kellett szoknunk egymást, én eddig kvázi ellenzékiként ültem itt, most lett lehetőség arra, hogy együttműködjünk – mondta Kóbor József. A szakmai terveit, munkáját bemutatva elmondta, hogy nagyra becsüli a korábbi városvezetés idején e témában elvégzett munkát, mert megalapozták a fenntartható városfejlesztést.

Kővári János (ÖPE-KNDP) frakcióvezető szerint nem is Kóbor József személye megkérdőjelezhető zöldügyekben, hanem a városvezetés hozzáállása. Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő oda is szúrt egyet Kóbornak, mondván örömteli, hogy nem kap érte plusz fizetést, de mutatja azt is, hogy a városvezetés mennyire veszi komolyan a tisztséget, „olcsó húsnak híg a leve”, a megemelt cégvezetői fizetések mellett erre is lenne lehetőség.

Újabb igazgatói posztra nem volt jelentkező

Újra kiírják a Pécsi Ellátó Központ igazgatói beosztásának ellátására a pályázatot, mert a posztra csak egy jelentkező akadt, de végül aztán ő sem jelent meg személyesen a meghallgatáson.

Címzetes főjegyző lehet dr. Lovász István

Dr. Lovász István 2003-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem jogi karán, 2011. május 1-től vezeti a város Polgármesteri Hivatalát. Szakmai munkáját azzal ismerné el az önkormányzat, hogy felterjesztik az illetékes miniszternek címzetes főjegyzői cím megadására, amelyet végül a miniszterelnök ír alá. Munkáját a közgyűlésben helyet foglaló pártok, szervezetek egyöntetűen ismerték el, gratuláltak neki, bíznak abban, hogy megítélik számára a címet.

Lovász István elérzékenyülve azt mondta, hogy nagyon köszöni a hozzá intézett szavakat, az elmúlt 10 év jegyzői és 18 év szakmai pályafutásának legszebb perceit okozták neki, függetlenül attól, hogy a közgyűlésben ülők milyen padsorokban ülnek.

Látványosan húzzák az időt

Négy óra körül technikai szünetet rendelt el Péterffy Attila polgármester, holott már eleve csúszással indult el délután a közgyűlés. Vélhetően az ok: megjelent a sajtó is a Pécs Pride-dal kapcsolatos előterjesztés előtt

Újabb milliárdos kormányzati támogatás

Húsz perces szünet és kisebb fajsúlyú napirendek után újabb kormányzati támogatásról szóló előterjesztést tárgyaltak meg. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő Zöld Busz Projektiroda ugyanis jóváhagyta a pécsi önkormányzat és a Tüke Busz közös pályázatát, amivel lehetőség nyílt arra, hogy 1,6 milliárd forintból szerezzenek be nyolc elektromos buszt a szükséges töltőinfrastruktúra kiépítésével együtt. A projekthez 1,1 milliárdos támogatást nyertek el, a fennmaradó 500 millió forintos önerőt az EIB hitelkeret biztosítja.

Elképesztően fontos dologról, a tangó felszabadításáról döntöttek

Nem nagyon kapkodták el a baloldaliak, hogy eljussanak a Pécs Pride-dal kapcsolatos napirendhez, hiszen még a tangó tánc – ez nem vicc! – újra szabályozását is előrébb valónak tartották. Kiásták ugyanis azt, hogy közel száz éve betiltották a tangót Pécsen, majd a baloldaliak igyekeztek bemutatni ennek a témának a fontosságát, még idéztek is korabeli dokumentumokból.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető ironikusan meg is jegyezte, hogy 99 éve illegalitásban van a pécsi tangó, de most bízik abban, hogy valódi egység alakul ki, mert fel kell szabadítani a tangót.

Eljött a Pécs Pride-os napirend

Az utolsók között tárgyalták a Pécs Pride-dal kapcsolatos napirendet. Kővári János, ÖPE-KDNP frakcióvezető meg is jegyezte, hogy soha ennyit még nem beszéltek a baloldaliak, amivel az volt a céljuk, hogy a figyelem elterelődjön arról az ügyről, ami a pécsiek többségét érdekli. Szerinte, Péterffy Attila még mindig nem hallgatja meg a pécsiek véleményét, közmeghallgatást is összehívhattak volna, összegyűlt 11 ezer aláírás is a rendezvény megtartása ellen.

- Önök tudták, hogy meg akarják szervezni a Pécs Pride-ot, tudták, hogy jelentős ellenállásba ütközik a felvonulás, egy közvéleménykutatást is megrendeltek, amelyen kiderült, hogy mindössze a pécsiek 18 százaléka támogatta – emelte ki. – Önöket nem érdekli a város többségének akarata, de félnek felvállalni a véleményüket is – címezte mondandóját a baloldali városvezetésnek Kővári János, aki hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a nemi kisebbségeket.

Felidézte, soha ilyen mértékű készültség, területi lezárás nem volt Pécsen az elmúlt évtizedekben, korlátozták a szabad mozgáshoz való alkotmányos jogot, miért nem jelezték a város képviseletében a rendőrségnek, hogy aránytalan tehernek lesznek kitéve a belvárosban élők. Hozzátette: szexuális propagandát nem lehet a törvény szerint 18 év alattiaknak közvetíteni, de a rendezvényen gyermekek is részt vehettek. Beszélt arról is, hogy a vállalkozóknak is több milliós veszteséget kellett elszenvedniük.

Kővári János egy vizsgálóbizottság felállítását is javasolta, hogy a panaszokat, a lakossági és vállalkozásokat ért károkat vizsgálják ki. Egyben kérte, hogy a közgyűlés az esetlegesen következő pride megszervezése előtt jelezze a szervezőknek, hogy vegyék figyelembe a pécsiek véleményét.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint le kell vonniuk a tanulságokat, és fontos lenne, hogy az önkormányzatnak legyen az ügyben egy karakán véleménye is. Egy jogi és egy társadalmi kérdést is meg kell fontolni: jogilag biztosítani kell a kereteket, hogy azok, akik részt kívánnak venni a programon, megtehessék, és azokat se érje hátrány, akik nem akarnak részt venni. Társadalmi szempontból pedig elmondható: Pécs alapvetően polgári, befogadó, liberális város, nem látja azt, hogy egy ilyen indulatokat szító rendezvényre lenne itt szükség. Sem az ellentüntetők, sem maga a rendezvény nem járult hozzá az elfogadáshoz – mondta.

Péterffy Attila polgármester szerint viszont jogilag totálisan rossz Kővári indítványa, szerinte az uszító propagandának a folytatása, és ő nem is kér a politikai hajcihőből, civilnek tekinti a rendezvényt.

Ekkor Péteffy felállt székéből és kivonult a teremből mondván nem kíván politikai ámokfutásban részt venni. Őt követte a baloldal egy része, de Kunszt Márta DK-s politikus, két alpolgármester és a Jobbik három tagja is bennmaradt a teremben.

Csizmadia szerint lehet kerülgetni a problémákat, de struccpolitikát folytatni nincs értelme.

Egyébként a baloldali koalícióból kiszakadt Bognár Szilvia (DK) és a momentumos Topán László képviselők is az ülésteremben maradtak. Bognár Szilvia arról beszélt, hogy fontos az érzékenyítés, mutassanak példát azzal a képviselők, hogy maguk is tesznek ennek érdekében akár érzékenyítő programok támogatásával.

Kővári újra hangsúlyozta, hogy nem a nemi kisebbségek ellen vannak, hanem a provokatív megmozdulás ellen, hiszen a pécsiek is ezt kérik.

A szavazásra aztán visszatért a baloldali koalíció, de nem vettek részt a voksolásban, végül a közgyűlés nem is fogadta el a jobboldaliak javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!