Tájékozódjunk vásárláskor!

2021.10.12. 09:00

A baranyai vállalkozások negyven százaléka nem tartotta be az érvényes szabályokat

Nem tartja be a jótállásra, szavatosságra vonatkozó előírásokat a baranyai vállalkozások csaknem negyven százaléka, a fogyasztóvédelmi hatóság elmúlt három évben végzett ellenőrzéseinek tapasztalatai szerint. Ugyanakkor a vonatkozó szabályokkal sokszor a vevők sincsenek tisztában.

W. K.

20210222 Szombathely Új energiafogyasztási címkék alapján tájékozódhatunk március 1-jétől, ha háztartási nagygépet szeretnénk venni. A témával kapcsolatban Sebestyén Balázs, az egyik műszaki szaküzlet ügyvezetője tájékoztatott. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Mint lapunkban is beszámoltunk róla, ez évtől jelentősen módosult a jótállásra és szavatosságra vonatkozó, bő másfél évtizede változatlan szabályozás – a Baranya Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi munkatársai a közelmúltban kétnapos fórum keretében tájékoztatták az újítások részleteiről a pécsi Árkád üzletház kereskedőit.

A rendezvényen Kerner Helga fogyasztóvédelmi osztályvezető elmondta, a legjelentősebb változás, hogy januártól a termék árához igazodóan a korábbi egy év mellett két, vagy akár három év is lehet a jótállási idő, hiszen a vevő joggal várja el, hogy a drágább termékek használhatóságáért hosszabb ideig vállaljon felelősséget a gyártó vagy az eladó.

– A változtatás fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen tartósabb termékek előállítására ösztönöz, így csökkenhet az elektronikai és egyéb hulladékok mennyisége – hangsúlyozta az osztályvezető.

A hatóság korábbi tapasztalatai szerint egyes termékek szervizelése akár 70-100 napig is elhúzódhatott, ami sokszor okozott bosszúságot a fogyasztóknak, ezért is volt szükség a javítási és cserehatáridők szigorítására. A rövidebb határidők, a legfeljebb háromszori javítás után előírt csere vagy a pénzvisszafizetés megóvja a vevőket a hosszas várakozástól. Emellett a rendelkezések egyértelműsítik azt is, hogy a szavatossági, jótállási igények érvényesítése nem köthető az eredeti csomagolás meglétéhez.

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az országos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a nagyobb forgalmat bonyolító áruházak, üzletláncok már ismerik a 2021-től átfogóan megújított szabályokat és többnyire megfelelően is járnak el, a folyamatos tájékoztató kampányoknak köszönhetően pedig a kisebb üzletek is fokozatosan felzárkóznak melléjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!