környezetvédelem

2021.10.19. 19:04

A kormányhivatal is hozzájárul megyénk megtisztításához

Az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem jegyében tavasszal új szervezeti egységeket hoztak létre a kormányhivatalokban. A Baranya Megyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztálya a megalakulása óta már számos esetben eredményesen segítette a kormány környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósulását – írják közleményükben.

bama.hu (forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal)

20200828, Budapest Rákos vasútállomás, Sajtótájékoztató az illegális szemétlerakók felszámolásáról. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Az újonnan felállított hatóság elsődleges feladata az illegális hulladéklerakók felszámolása, az ehhez kapcsolódó gyors és hatékony intézkedések, amit a szigorúbb jogszabályokban rögzített szankciók is elősegítenek. A feladatellátást támogatják azok a „Tisztítsuk meg az Országot! projekthez kapcsolódó applikációk is, amelyek használatával az állampolgárok is egyszerűen és gyorsan jelezhetik, ha valahol illegális szeméthegyeket találnak. Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás a „HulladékRadar„, amelynek már több 10 ezer regisztrált felhasználója van.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztályának 18 munkatársa eddig már több mint 100 köbméter hulladékkal szennyezett terület megtisztítását segítette elő. Az egyik legfontosabb hatósági intézkedés keretében Komló-Mánfa területén a hulladékgazdálkodási szakemberek felügyelete mellett mintegy 95 tonna hulladék eltávolítására került sor. A hulladékot ártalmatlanították, a szennyezett terület eredeti állapotát pedig visszaállították.

„Az illegális hulladéklerakás nemcsak környezeti károkkal jár, hanem jelentős anyagi terhet ró az állami szervekre, az önkormányzatokra és az ingatlanhasználókra egyaránt, amelyet – a kiszabott bírságokkal együtt – végül annak kell megfizetni, aki a hulladékot jogsértő módon helyezte el” – mondta dr. Horváth Zoltán. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a jogszabálysértésnek nemcsak anyagi következménye lehet, hanem akár 8 éves szabadságvesztéssel is járhat egy ilyen cselekmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!