A festészet nyelve

2021.10.20. 14:58

Többdimenziós kiállítások várják az érdeklődőket Pécsen

Zajlik az élet a képzőművészetben: pénteken nyílott egy nagyméretű tárlat az m21-ben, kedden a Művészeti Karon pedig jön a következő, míg egy harmadik látványos összművészeti finisszázzsal zárult.

Mészáros B. E.

Forrás: MW

Kezdjük azzal, ami a végéhez ért, és egy nagyszabású programmal búcsúzott a Nádor Galériában. Kováts Nikoletta és Lipkovics Péter Párhuzamos kitérők elnevezésű kiállításáról van szó, melyen maguk a művészek tartottak tárlatvezetést 18.30 órakor.

Tudni kell hogy gondolatiságában, formai megközelítésében igen eltérő szobrokkal és festményekkel találkozhatunk itt, de ebben a térben valamiképp mégis egymásra találnak az alkotások. S a finisszázson mindez kap egy új dimenziót, a zene is bekapcsolódik a művészi harmóniába: Matúz Gergely fuvolaművész adja elő ősbemutató jelleggel a tárlat apropójaként született új művét, Ananké térdei szólófuvolára és metronómra címmel.

Kedden nemcsak zárult, de nyílt is egy kiállítás, méghozzá a PTE Művészeti Kar Festészet Tanszékén (Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16. e33-as épület). Egészen új műveket láthatunk itt, a 2021. évi nyári villányi alkotótelepen készült alkotásokat.

A legnagyobb bemutató pedig múlt péntektől tekinthető meg a Zsolnay Negyed m21 Galériájában, Nemes Csaba „Alakváltás” című kiállítása. Életműtárlatról van szó, mely harmincesztendős alkotói folyamatot fog át.

Ez a kiállítás az alkotó több korszakát is bemutatja. Egzisztenciális dilemmákkal foglalkozó fotó alapú mediális műveket a rendszerváltás utáni időszakból, s hasonló témakörű festményeket is bemutat. S két gondolatkör is jól megfigyelhető: az identitáskeresés, hogy az egyén miként találja meg azokat a fogódzókat, amihez személyiségét, pályáját kötheti, valamint az az „alakváltozás”, amit az elmúlt évtizedekben életminőségünket illetően megéltünk.

A tárlat majd száz művön keresztül tükröt tart a közel és távolabbi múltat is megélt nézőnek. A festészet nyelvén kapunk arra jelképeket, képi kommentárokat, hogy kik is vagyunk mi, s talán így újabb rétegeket is megismerünk abból a világból, amelyben élünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!