Igaz magyar hazafi

2021.11.03. 17:30

Egy igazi harcosát vesztette el a pécsi jobboldal

A hetekben távozott el az élők sorából az 1956-os szabadságharcos Wittner Mária testvére, Wittner István. A pécsi jobboldal egyik központi figurájáról régi barátai meséltek lapunknak.

Vizvári Soma

Fotó: L. L.

– Rendkívül elszánt ember volt, ha valamit elhatározott, nem nagyon lehetett róla lebeszélni. Becsültük is emiatt, mert szinte mindig igaza volt – nyilatkozta lapunknak a nemrég elhunyt Wittner Istvánról egyik barátja, Kálmáncsi Gyula.

„Sokat köszönhetek Wittner Istvánnak”

Kellhetett is Wittner Istvánnak az elszántság, hiszen ő volt annak a pécsi tüntetéssorozatnak a szervezője, amely Gyurcsány Ferenc híres őszödi beszédének kiszivárgása után vette kezdetét, és hosszú időre állandó programmá vált a Széchenyi téren. A miniszterelnök ugyanis még évekig nem mondott le, hiába követelték országszerte.

Kálmáncsi Gyula is egy ilyen tüntetésen ismerkedett meg Wittnerrel. Mint mondta: abban az időben a harkányi Polgári Körnek volt az egyik vezetője, és buszt szervezett az egyik Széchenyi téri gyűlésre.

– Együtt hallgattuk István felszólalását, majd meghívtam magunkhoz Harkányba a Polgári Kör egyik ülésére, sokan így ismerték meg ott. Ő pedig bemutatott az ’56-os szabadságharcos testvérének, Wittner Máriának is, amikor egyszer Pécsen járt. Rendszeresen találkoztunk Istvánnal, jó viszonyt ápoltunk, a halála előtt nem sokkal is meglátogattam. Sokat köszönhetek neki, ő vitt be a Pécsi Fidesz Klubba annak idején, aminek azóta is tagja vagyok – mesélte.

Évekig nem unták meg a tüntetést

– Nagyon megviselte a kommunista rendszer, emiatt irtózott a baloldaltól – ezt már Bayer Andor mondta Wittner Istvánról, aki szintén szervezőként vett részt a tüntetéseken. A régi barát történeteket is megosztott a 2010 előtti kormányellenes akcióikról.

– Pistával 2010-ben kitettünk egy plakátot a várkertbe. Az volt ráírva: „Feri, te megvalósítottad azt, ami a Fidesznek hosszú éveken keresztül nem sikerült. Szétverted az MSZP-t. Igaz magyar hazafi vagy!” – mesélte Bayer. – Minden csütörtökön kint voltunk a Széchenyi téren a kormányváltásig. Hiába mondta a miniszterelnök, hogy a tüntetők majd megunják, és hazamennek. Nem untuk meg – tette hozzá.

Megérte, hogy új alkotmány született

„Wittner István felolvasta a »62 év alkotmány nélkül« című szöveget, amelyet számos ismert közéleti személyiség írt. Lényege, hogy a mai alkotmányt, amely voltaképpen egy alaptörvény , a szovjet hatalom kényszerítette ránk. Ez az alaptörvény a megszállóké, de miután a megszállás megszűnt, Magyarországnak vissza kell térnie a saját, ősi alkotmányához” – olvasható a Dunántúli Napló 2006. szeptember 23-i számában, az egyik tüntetésről szóló beszámolóban.

Wittner István még megérhette, hogy az ország új alkotmányt kap a régi, kommunista dokumentum helyett. Mint ismert, a 2010 utáni kétharmados jobboldali többségű parlament alkotmányozásba kezdett, 2012. január elsején pedig hatályba lépett Magyarország Alaptörvénye, amely kimondja: „Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!