Sok bolt megbukott

2021.11.12. 07:00

Simán kapnak alkoholt a fiatalkorúak Baranyában is

Az ellenőrzött baranyai boltok csaknem kilencven százalékában kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal – derül ki a fogyasztóvédelmi hatóság nemrég zárult ellenőrzéseiből. A dohányboltokban a tapasztalatok kedvezőbbek.

Wald Kata

Forrás: St.

Fotó: Shutterstock

Visszatérő probléma, hogy a fiatalokat kiszolgálják dohányáruval, alkohollal, jóllehet a jogszabály szerint azok számára, akik nem töltötték be a 18. életévüket, ezek a termékek nem értékesíthetők.

A fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít annak vizsgálatára, hogy a nemzeti dohányboltok, a különböző kereskedelmi egységek, illetve a vendéglátóhelyek betartják-e a vonatkozó szabályokat.

– A vállalkozásokat idén is fokozottan ellenőrizték, és a szigorúbb hatósági fellépést indokolja, hogy még mindig sok a szabálytalanság ezen a területen – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal. Hozzátették, hogy miután a járványhelyzet javulásával a maszkok használata a zárt terekben már nem volt indokolt, az ellenőrzésbe bevont fiatalkorúakkal és a rendőrséggel, mint társhatósággal megkezdték a vizsgálatokat. Idén összesen 30 – főként Pécsett és Komlón található – egységben jártak, és ezek több mint a felében tapasztaltak a szakemberek jogsértést.

A kereskedelmi egységekben végzett próbavásárlások eredménye volt a legrosszabb: 15 üzletből 13-ban szolgáltak ki fiatalkorúakat alkohollal. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált üzletek 86 százaléka szabálytalanul járt el. A hatóság szakemberei azt is megállapították, hogy a nagy élelmiszerláncok mindegyikében tudott az ellenőrzésbe bevont fiatalkorú alkoholt vásárolni. Mindemellett hét trafikban is végeztek próbavásárlást, ezek azonban sokkal kedvezőbb eredménnyel zárultak: csak egy dohányboltban szolgálták ki a 18 év alatti vásárlókat. A vendéglátóhelyek közül nyolcat ellenőriztek, elsősorban azokat, amelyek a fiatalok körében köztudottan népszerűek, és ahol általában nagy létszámban fordulnak meg középiskolások. Háromban gond nélkül tudtak alkoholt venni a tinik.

– A tapasztalatok alapján a feltárt jogsértések hátterében több esetben emberi mulasztás, figyelmetlenség állt – emelte ki a Baranya Megyei Kormányhivatal. Az ellenőrzések során idén is többször előfordult, hogy az értékesítést végző alkalmazott a személyi igazolványt ugyan elkérte, de a tiltott terméket mégis odaadta a fiatalkorú vevőnek. Ilyenkor utólag nehéz megállapítani, hogy az eladó, a pénztáros csak elszámolta a vásárló életkorát, vagy csupán azért kérte el az igazolványát, mert mások is tartózkodtak az üzletben, és a látszat ezt megkövetelte. Bármelyik is igaz, a fiatal kiszolgálása mindenképpen jogsértő, és ezekben az esetekben a hatóság eljárást indít a vállalkozásokkal szemben.

A Baranya Megyei Kormányhivatal összesen mintegy 5,8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, emellett egyes kereskedelmi egységekben meghatározott ideig az alkoholtartalmú italok forgalmazását is megtiltotta.

– Utóbbi szankcióval kapcsolatban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások sok esetben jobban tartanak a forgalom időszakos tilalma okozta bevételkieséstől, az ezzel járó vásárlói létszámcsökkenéstől, illetve a negatív megítéléstől, mint akár a több százezres bírságtól – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!