Dől a lé, csak nem mindegy, hogy kinek

2021.12.18. 07:00

Nem szavazták meg a minimálbér emelését a baloldali képviselők

Miközben a baloldal helyben, Pécsen magának elintézte a fizetésemelést, addig a minimálbér-emeléssel kapcsolatos döntést a Parlamentben nem szavazták meg a képviselőik. Az is kiderült, hogy Péterffy Attila, Pécs polgármestere már most görgeti a szabadságait, így nem kizárt, hogy a ciklus végére több millió forintnyi szabadságmegváltást kaphat.

Bóka M.

Budapest, 2021. november 30. Szavaznak a képviselõk a gyermekvédelmi tárgyú népszavazásról az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. Az Országgyûlés elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást. MTI/Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Egyetlen baranyai baloldali képviselő sem szavazta meg a minimálbér jövő évi megemeléséhez szükséges, a vállalkozásokat is érintő 750 milliárdos adócsökkentési csomagot a Parlamentben. A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egyébként sem tartja indokoltnak, szükségesnek a minimálbért.

 

Baranyából a baloldalról az LMP-s Keresztes László Lóránt és Hohn Krisztina, Mellár Tamás, az MSZP–P-frakciószövetség tagja, az MSZP-ből a DK-ba átigazolt Szakács László, valamint az országos MSZP-elnök, Tóth Bertalan került be az Országgyűlésbe. Ugyanakkor a helyi baloldali képviselők a baranyai megyeszékhelyen maguknak már hamarjában, még 2019-ben megszavazták a saját fizetésük megemelését, amit éppen a minimálbérhez igazítottak.

 

Duplájára emelkedik januártól a tiszteletdíjuk

A döntésükkel két év leforgása alatt közel duplájára emelkedik a pécsi képviselők tiszteletdíja januártól, mindezt úgy, hogy a baloldal az elmúlt időszakban rendszeresen azt hangoztatta a költségvetési kérdésekben, hogy milyen rossz helyzetben van a város a kormány és az előző városvezetés miatt. A saját fizetésemelésük kapcsán az akkor még képviselőként, immár alpolgármesterként tevékenykedő Nyőgéri Lajos (MSZP) azt mondta, nem gondolja, hogy támadni kell, hogy a képviselők hozzányúlnak a saját tiszteletdíjukhoz, és véleménye szerint, aki munkát fektet be a köz érdekében, az igenis részesüljön megfelelően a közpénzből.

 

Közel 100 nap szabadsága lehet a polgármesternek

A legutóbbi közgyűlésen Péterffy Attila, Pécs polgármestere egy beszámolóban kitért arra, hogy a 2020-as évről áthozott és a 2021-es esztendőben neki járó összesen 63 napnyi szabadságból mindössze 10 napot vett ki ebben az évben. Ennek következtében – mivel a főállású polgármestereknek legalább 39 nap jár minden évben – 2022-ben már 92 napnyi szabadsága lehet a város vezetőjének, ami több mint négy hónapnyi pihenést tenne számára lehetővé.

Ami meglehetősen kérdéses, így ennek tükrében egyáltalán nem kizárt az, hogy a polgármester, ahogy tavaly és idén, úgy jövőre sem veszi igénybe a 92 napnyi szabadságát, hanem azt tovább görgeti, így a ciklus végén még több havi fizetésnek megfelelő szabadságmegváltást kaphat. Ez a jelenlegi állás szerint több millió forintos pluszt jelenthet számára a záráskor. Az is kérdés, hogy a polgármester – tekintve, hogy munkája nem irodához kötött – szabadságát miként ellenőrzik, hiszen ez leginkább önbevalláson alapulhat.

 

A baloldali előválasztást szervező, országosan is ismert ügyvéd, Magyar György évekkel ezelőtt erre a gyakorlatra azt mondta, hogy „ha törvényes is, de végtelenül tisztességtelen”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!