Működött Buffon tűkísérlete

2022.03.17. 12:27

A járókelőkkel együtt matekoztak a pécsi gimnazisták

Március 14-e a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pí) számnak az ünnepe, melynek értéke kerekítve 3,14.

M. R.

Ennek alkalmából tartottak kreatív programokat pénteken a Nagy Lajos Gimnázium szervezésében. A gimnázium matematikatanárai az iskolában három teremben egyidejűleg tartottak játékos matematikai előadásokat, Pánczél Róbert pedig diákjai segítségével a Széchenyi térre települt ki, a járókelőket is megszólítva és bevonva a feladatokba. 

 

Négy stand közül az elsőn matematikai gondolkodtató feladatlapot lehetett kitölteni jutalom fejében, ezen kívül további kreatív módokon számíthattuk ki a pí értékét a közreműködésével. Hulahoppkarikák átmérőjének és kerületének ismeretével is megkaphattuk ezt a különös számot, a Monte Carlo-módszer alapján rizsszemek súlyának mérésével, a Buffon-féle tűkísérletben pedig pálcák két felrajzolt vonal közé hajításával becsülhettük meg a pí értékét.

 

A diákok a téren átkelő külföldi hallgatókat és felnőtteket egyaránt megszólították, és megmutatták, a matematika lehet szórakoztató is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!