Teddy Maci Kórház

2022.03.21. 19:00

A koronavírust keresték a játékos rendezvényen

Játékos kórházzá alakult a pécsi orvosi kar aulája szombat délelőtt.

Zs. J.

A környéken alig lehetett parkolóhelyet találni, ami már előre jelezte, hogy a két év után újra élőben megrendezett Teddy Maci Családi Nap sikeres lesz. Nem is csalódtunk, mikor beléptünk az aulába. Rengeteg kisgyerek ölelte magához a plüssmackóját, míg a másik kezével édesanyja vagy édesapja kezét fogva járták végig többek között a Teddy-kórházat, a Teddy-műtőt, a Teddy-fogászatot és a Teddy-gyógyszertárat. 
 

Az első állomásunk az antimikrobás szekcióhoz vezetett, ahol a kisgyerekek a plüssvírusokkal, -bacilusokkal ismerkedhettek, azok elleni védekezéssel és a helyes kézmosással. 
 

– Melyik plüss a koronavírus? – tette fel a kérdést egy orvostanhallgatónak egy ötéves forma érdeklődő kislány, mikor a vírust, 

bacilust formázó plüssöket nézte. 
 

– Létezik ez a vírus, ami elég nagy galibát okozott a világban, de most még ilyen plüss nincs az asztalunkon – válaszolta az orvostanhallgató. Később kiderült, rendeltek belőle, de a plüss a Teddy Maci Családi Napra nem érkezett meg. 
 

A legnagyobb forgatag a macikórháznál volt. Épp beöltöztek a műtéthez a kicsi orvosok. Szemük félve pislogott a páciensre, az óriás plüssmacira, mert mint kiderült, sokuknak ez volt az első orvosi beavatkozása. Pár lépésre tőlük a „Mi a teendő vész esetén?” állomáson megtanították a gyerekeknek a segélyhívó helyes használatát. Miként kell tárcsázni a 112-es számot a mobilon. 
 

– Megnyomod ezt a pálcikát, majd újra jön a pálcika és a mellette lévő szám. Egy néni vagy bácsi veszi fel, aki megkérdezi, hogy eszméletlen-e a beteg, vagy tudsz-e vele beszélni, látsz-e vérző sebet – magyarázta egy kisfiúnak Emese, a másodéves orvostanhallgató, aki többször járt már a Teddy Maci Kórházzal az óvodákban. Elmondta, a kicsik érdeklődők, kíváncsiak és nagy a fantáziájuk. Volt, aki a belet kolbásznak nevezte, de olyan is akadt, aki egy kisbaba ultrahangos fotóját látva azt mondta, hogy azon egy kacsa látható. 
 

– Azok voltak a pici lábai – tette hozzá mosolyogva Emese. 
 

A Teddy Maci Kórház ötlete Svédországból származik. Jelenleg 33 országban rendeznek ilyen programot, Pécsen 2013-tól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!