Az árstop betartása kötelező

2022.03.18. 08:52

Az étolaj miatt büntettek legtöbbször Baranyában is

Az élelmiszerárstop betartását február elseje óta folyamatosan vizsgálják a fogyasztóvédelmi szakemberek.

Wald Kata

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt bő egy hónap tapasztalatai szerint az ellenőrzött 977 hagyományos üzlet és webáruház döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak, csökkentett áron kínálta az érintett termékeket, azokból elegendő készletet tartott raktáron. Kifogásolnivalóra 85 esetben bukkantak az ellenőrök – ötvenegy bolt a hatóságinál magasabb árat alkalmazott, tizen­nyolc nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Mindkét hiányosság leggyakrabban az étolajjal kapcsolatban fordult elő. Tizenhét kereskedés pedig nem, vagy nem az előírt méretben helyezte ki az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatást. 

 

Mint ismeretes, a kormány február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát, enyhítve az egész Európában jelentősen növekvő élelmiszerárak Magyarországra is begyűrűzött hatásait. 
– A rendelkezések betartását február 1-jétől a fogyasztóvédelmi szakemberek a kisboltoktól a piacokon át a hipermarketekig mindenütt ellenőrzik, ahol élelmiszert lehet venni, így az online shop­okban is – közölte ezzel kapcsolatosan a Baranya Megyei Kormányhivatal. 

 

Ha jogsértést tapasztalnak, kötelezően bírságolnak. Az 50 ezer forinttól akár 3 millió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen – legalább egy napra, legfeljebb fél évre – korlátozható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!