Folyamatosan szikrázunk

2022.03.30. 14:00

Mostanában mindenki szembesülhet a gyakoribb feltöltöttséggel

Az elmúlt időszakban szinte mindenki észrevette, hogy úton-útfélen minden megráz minket – autó-, ajtókilincs, korlát, bevásárlókocsi, az emberek óvatosabbak még a kézfogással is. Olvasónk arra volt kíváncsi mi okozhatja az egyre gyakoribb feltöltöttséget.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt hetekben nem volt olyan alkalom, hogy ne ráztuk volna meg egymást a párommal, de félve érintem meg az ajtókilincseket, és a bevásárlókocsikat is – mondta olvasónk. Hozzátette, nyilván ismeri a jelenséget még a fizikaóráról: a műszálas anyagú ruhák egymáshoz dörzsölődve feltöltődnek. Ilyenkor az egyik elektronokat ad át a másiknak, így az elektron-proton egyensúly felborul, a töltés pedig a tárgyak szétválasztása után is fennmarad. Amikor azonban újra megérintünk egy vezető anyagot, például egy kilincset, a töltés kiegyenlítődik, ezért egy kisebb elektrosztatikus kisülés jön létre. 

 

Az elektrosztatikus kisülés mértéke változó lehet, és a többségét észre sem vesszük. A 3000 voltot meghaladó elektromos kisüléseket már megérzi az ember, a 4000 volt fölötti már hallható, az 5000 voltot meghaladó kisülés pedig látható is. Ez utóbbiakból észlelünk mostanság sokkal többet. 

 

A téma az egyik baranyai közösségi csoportban is előkerült, ahol valaki azt kérdezte, hogy „ez valami egészségügyi probléma lehet, a Covid-vakcina, vagy az 5G bekapcsolás eredménye?” Akár komolyan gondolta a kérdést a posztoló, akár nem, a közösség tagjaitól sok reakciót kapott, és páran a valódi választ is megadták a kérdésre. 

 

Hogy mekkora a kisülés, az nagyban függ a levegő páratartalmától és a súrlódó anyagoktól is. Lupek Péter, a Meteo Mecsek munkatársa lapunknak elmondta, valójában az utóbbi hetekben tapasztalható száraz időjárásnak van köze ahhoz, hogy gyakrabban rázunk meg dolgokat. Nedves, illetve páradúsabb levegőben jobban le tudjuk vezetni az elektrosztatikus feltöltöttséget. A helyzet pedig az, hogy az elmúlt hetekben nem volt csapadék, egész Közép-Európában nem esett eső, és nem is közelítették meg frontok a térséget.

 

Bő egy hete Magyarország észak-északkeleti részén 15, nálunk Baranyában pedig 17-18 százalék volt a levegő páratartalma, miközben 30–40 százalék a normális. A nyári záporok alkalmával 100 százalék is szokott lenni. 
Lupek Péter elmondása szerint azonban a hét második felében már várható ez ügyben változás, az időjárás ugyanis csapadékosabbra fordul. Szerdától hidegfront, csütörtöktől egy mediterrán ciklon érkezik, pénteken egy újabb hidegfront várható, és az esővel a levegő páratartalma is jelentősen megnő majd, így kevesebbszer fogjuk megérezni ezeket az elektrosztatikus kisüléseket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!