Kell a rendszeres ellenőrzés

2022.05.23. 09:49

A szabadstrandok vízminőségét is vizsgálják

Hamarosan indul a szabadstrandok vizsgálata – a Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei többek közt azok vízminőséget ellenőrzik.

W. K.

Fotó: AS

Az már most tudható, hogy a pécsváradi Dombay-tóban, a Duna mohácsi szakaszán, valamint a drávaszabolcsi kikötőnél a megmártózás idén se javasolt. 

– Baranya megyében az elmúlt években az Orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján is biztonságos körülmények között lehetett fürdőzni – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal. – Ezeknek a strandoknak a vízminőségét ezúttal is még a nyári szezon kezdete előtt – május végén – vizsgálja a kormányhivatal közegészségügyi hatósága. 

Az ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, amelynek során a szakemberek meggyőződnek arról is, hogy van-e a strandon zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, biztosított-e az előírt úszómesteri felügyelet – közölték. 

A fürdőzésre alkalmas természetes vizek minősítése megtekinthető a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen is (https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/furdovizminosegi-terkep). Eszerint az Orfűi Kistó és a Pécsi-tó kiváló, az abaligeti pedig tűrhető minősítést kapott az elmúlt négy fürdési idény összesített eredményei alapján. 

A Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra sem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem ellenőrzik. Megyénkben ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. – Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a vízi parkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit – hangsúlyozzák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!