Nem mindennapi

2022.05.04. 17:30

Virtuális sétát tehetnek a pécsi diákok

Egy izgalmas nemzetközi projektben vehetnek részt pécsi általános iskolás tanulók. Az ANK 1. számú általános iskola tanulói a napokban Zánkán egy virtuális űrsétát is tehetnek majd.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

A holland űrhajós, André Kuipers kezdeményezésére elindított SpaceBuzz ingyenes oktatási projekthez csatlakozott a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti iskola 1. Sz. Általános Iskolája nyolcvannyolc tanulója. 

A Magyarország, Hollandia, Franciaország és Olaszország részvételével zajló program elsődleges célja, hogy felkeltse a jövő nemzedékének érdeklődését a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai tudományterületek iránt. Ehhez dolgozták ki a megfelelő tananyagot és az inspirációt. 

A hatodik leckét (küldetést) követően a virtuális valóság segítségével űrutazáson vehetnek részt május 5-én, csütörtökön Zánkán azok a gyerekek, akik a tanultakból sikeres vizsgát tettek. A fiataloknak részük lesz ugyanabban a csodálatos látványban, amely eddig kevesebb mint 600 űrhajósnak adatott meg. 

– Ösztönözzük és tanítjuk a gyerekeket a világűrrel, Földünkkel és a technológiával kapcsolatos ismeretekre. Az olyan 21. századi készségek fejlesztése, mint a kommunikáció, a problémamegoldás, az együttműködés és a kreativitás, fontos elemei a programnak – mondta el lapunk érdeklődésére Soványné Varjas Zsuzsanna felkészítő tanár, a projekt pécsi megvalósítója. 

A SpaceBuzz jól illeszkedik az ANK 1-es suliban évek óta megvalósuló tehetségprogramhoz, a robotikatagozat munkájához, amelynek alapja szintén a tapasztalatok útján történő tanulás. Örökös Ökoiskolaként pedig szem előtt tartják a klíma- és környezetvédelem fontosságát. 

– Hatalmas volt az érdeklődés a 9–14 éves diákok körében. Az érintett, 10–12 éves korosztályból több mint 200 gyermek szeretett volna részt venni a programban. Bízunk benne, hogy a SpaceBuzz ingyenes oktatási projekt folytatódik, így mindenki részese lehet ennek a nem mindennapi kalandnak – fogalmazott Soványné Varjas Zsuzsanna. 
A tanárnő szerint fontos, hogy a felnőttek felhívják a gyerekek figyelmét a Föld megóvására. 

– A mostani negyedik-ötödik osztályos tanulók életében már óvodáskortól szerepet kapott a környezettudatosságra való nevelés. Évről évre egyre több lépést tesznek meg környezetük tisztasága, védelme érdekében. Bár a belső késztetésük nagy, nem mindenkinél tudatos ez a tevékenység. Nekünk, felnőtteknek a feladatunk, hogy megmutassuk, miért szükséges ezzel a kérdéssel foglalkozni, és hogy fenntartsuk az aktivitásukat. Az iskolában sokat foglalkozunk a témával, különböző projektekkel próbáljuk rávezetni őket a téma fontosságára – tudtuk meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában