Ártalmas anyagok lehetnek benne

2022.06.24. 13:26

Az orfűi forrásvíz fogyasztásra nem alkalmas

Nem javasolt a Mecsekben található források vizének fogyasztása – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.

W. K.

Fotó: Lang Róbert

Ezek minőségét rendszeresen ellenőrzik a szakemberek, ám a mintavételi eredmények mindig csak a pillanatnyi állapotot tükrözik. A forrásvizek minősége folyamatosan változik. A közelgő orfűi fesztivál vendégeit is arra figyelmezteti a nép­egészségügyi hatóság, hogy ne igyanak a környékbeli forrásokból. 

– A turisták által leglátogatottabb Baranya megyei források vizéből a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen vesz mintát – közölték. – A szakemberek 31 forrás vizét mintázzák Pécs környezetében, a Mecsekben. Legutóbb – a közelgő, várhatóan több ezer látogatót vonzó Fishing on Orfű fesztivál miatt – kifejezetten az Orfű környékén található források vizét vizsgálták. 

A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a most ellenőrzött forrásvizekben az egészségre veszélyes baktériumok száma a határérték többszöröse, ezért az orfűi források jelentős része fogyasztásra nem alkalmas – emelte ki a kormányhivatal. 

– A népegészségügyi hatóság vizsgálatainak eredményét azért is érdemes komolyan venni, mert korábban már előfordultak olyan megbetegedések az orfűi fesztiválozók körében, amelyeket a rendezvény terültén kívül található, nem megfelelő minőségű forrásvíz fogyasztása okozott – hangsúlyozta Pinczkerné dr. Kassay Veronika, megyei tiszti főorvos. Egyben emlékeztetett arra is, hogy a vízminőség – a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt – folyamatosan változó, ezért még azoknak a forrásoknak a vizéből sem érdemes inni, amelyek a vizsgálat pillanatában éppen megfelelőek voltak. 

– Pécs környékén ráadásul több olyan forrás is van, amelyben az egészségre különösen ártalmas anyagok találhatók, mint például a csecsemők, kisgyermekek számára nagyon veszélyes nitrát – tette hozzá a tiszti főorvos. 
A források vizének vizsgálati eredményei, illetve a korábbi tájékoztatások a kormányhivatal honlapján is megtalálhatók. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!