Világ a föld alatt

2022.07.24. 14:20

Jelentős felfedezést tettek az önkéntes barlangkutatók

Nem akármilyen hobbit választottak azok a fiatalok, akik tavasszal barlangkutató csoportot indítottak. Nemrég fontos felfedezést tettek, sőt, régészeti és őslénytani leleteket is találtak már.

Mohay Réka

Fotó: Haász József

A Mecseki Barlangkutató Csoport lelkes fiatalok kezdeményezésére alakult, akik kutatásvezetőnek a több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Zalán Bélát kérték fel. 

A jelenleg tíz-tizenöt főből álló csoport rendszeresen indul új kalandokra, a kutatásvezető irányításával, és az elmúlt hónapokban egy új, 430 méteres barlang járatot fedeztek fel a Törökpince-víznyelőben. 

Ennek a víznyelőnek volt egy 90 méteres ismert szakasza, melynek tovább kutatásával tárult fel egy újabb barlangszakasz, amely helyenként nagyobb, szélesebb a sokak által ismert Abaligeti-barlang főágánál 

– mesélte a kutatásvezető.  

Az új járatot az Abaligeti barlang már ismert oldalágával sikerült összekötni, híres baranyai barlang így egy csapásra több mint négyszáz méterrel hosszabbá vált. 

A felfedezésben Zalán Béla mellett Haász József, Bükösdi-Garai Fédra, Gregorits Máté és Simon Balázs vállaltak fontos szerepet. 

Figyelemre méltó, hogy rengeteg olyan cseppkőképződmény is találhatón itt, amilyen a mecseki karsztvidéken kevés helyen fordul elő – számolt be a kutatásvezető. 

Azt is elmesélte, értékes régészeti és őslénytani leleteket is találtak már barlangtúráik során.  

– Késő rézkori kerámia töredékekkel és obszidián magkővel is találkoztunk már, ezek a Janus Pannonius Múzeumhoz kerültek. A víz szállította őket a barlangba, hasonlóképp történt az őslénytani leletekkel is. Találtunk több jégkorszaki állati maradványt, többek között mamutok és gyapjas orrszarvúk csontjait, fogait – számolt be a felfedezésekről Zalán Béla. 

Forrás: Haász József

Fiatalon kezdtem el foglalkozni a barlangkutatással. Rájöttem, új kontinenseket már aligha fedezhetek fel, a talpunk alatt azonban található egy gazdag és különleges világ, amit kevesen ismernek 

– emlékezett vissza a kezdetekre. 

Azt is elmesélte, régi kutatók leírásai, a szakirodalom böngészése is segít támpontokat adni, merre érdemes a kutatásokat végezni. 

A szakértő elmondta, körültekintő odafigyeléssel, felelősségteljes hozzáállással biztonságosak a barlangtúrák, azonban mindenképp csapatban ajánlott útra kelni. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság pedig csak akkor ad kutatási engedélyt, ha a csapatban van egy szakképesített kutatásvezető, ez is a biztonságot segíti elő.  

A kutatásvezető elmondta, bárkit szívesen látnak az önkéntes csapatban, de tizennyolc év alatti fiatalok esetében szülői engedély szükséges. Az érdeklődők a [email protected] címen tájékozódhatnak. A csoport nem csak felszín alatti, hanem felszíni túrákat is tart a Mecsek karsztvidékein – természetesen szabadon és ingyenesen csatlakozhatnak azok, akik kedvet éreznek a barlangok világának felfedezéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!