Sorsolás

2022.08.04. 15:01

Ki lesz a legjobb természetfotós?

Poszméheket feltérképező adatgyűjtést indított el idén a Dél-Dunántúli Nemzeti Park Igazgatóság.

W. K.

Fotó: Fincza Zsuzsa

A Poszméh Monitoring Program részeként a lakosság fényképek készítésével segíthet a veszélyeztetett beporzó rovarcsoport felmérésében. Az akció célja, hogy a beérkező adatok segítségével minél alaposabban megismerhető legyen az állomány.

Az igazgatóság tájékoztatója szerint a mostani csapadékszegény időszak a poszméheknek sem kedvez – a virágos gyepek hamar kiszáradtak, a virágok gyorsan elvirágoznak, így a családok felnevelése is veszélybe kerülhet. – A nyár második felében jellemzően az út menti mezsgyék, valamint a gondozott kertek virágai nyújtják a legfontosabb táplálékot számukra, ezeken a helyeken lehet jó eséllyel fotókat is készíteni – hívják fel a figyelmet.

Az elmúlt hónapokban érkeztek már képek az igazgatósághoz, és a gyakori fajok mellett egy ritkább, védett faj, a ligeti poszméh is lencsevégre került. A fotókat október 31-ig várják, a beküldők között nyereménycsomagokat sorsolnak ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!