Hogy is van ez?

2022.08.23. 07:11

Személyes ügyek is állhatnak a vezető kirúgása mögött

Az önkormányzat szerint nekik előzetesen szóltak a rendőrök, hogy vizsgálatot folytatnak a Pécsi Közterület-felügyelet irodájában, aminek következtében Märcz János vezetőnek távoznia kellet a posztjáról. A 25 éve köztisztviselőként dolgozó vezető szerint eddig rá nem volt panasz. A városvezetés eddig számtalan feljelentést tett, amiket a nemzeti oldal koncepciós eljárásoknak minősített.

Munkatársunktól

Képünk illusztráció.

Fotó: Fehér Gábor

A baloldali városvezetés már eleve kizárta annak lehetőségét, hogy pontos tájékoztatást adjon arról, hogy a 2017 óta, tehát Péterffy Attila polgármester beiktatásától kezdve is a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjeként dolgozó Märcz Jánossal szemben rendőrségi eljárás indult. Ezért nem is lehet a szocialista városvezetéstől további részleteket kérni azokról az információkról, miszerint személyes bosszú állhat csupán a leváltás mögött. 

A baloldali városvezetés szerint hivatali visszaéléssel és hivatali kötelesség megszegésével gyanúsította meg a rendőrség a vezetőt és „egy feljelentés alapján indult nyomozás során a rendőrség az önkormányzat előzetes értesítésével vizsgálatot folytatott a Pécsi Közterület-felügyelet irodájában is”. 

A vezetőnek egyébként azért is kell távoznia, mert a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint „egyes, hivatali feladatellátással kapcsolatos bűncselekmények esetében a gyanúsított közszolgálati jogviszonyát mérlegelési lehetőség nélkül felmentéssel meg kell szüntetni. Azaz a felmentésről szóló döntést az eljárás kimenetelétől függetlenül mindenképpen meg kell hozni”. 

Märcz János lapunknak azt mondta, hogy még a lehetőségét sem kapta meg, hogy az ártatlanságát bizonyítsa, 25 éve volt köztisztviselő és mindeddig kifogás nélkül végezte a munkáját. Leszögezte, nem követett el bűncselekményt, az ártatlanság vélelmének joga pedig mindenkit megillet. 

Úgy tudjuk, hogy már három hete megpróbálták kirúgni, de akkor még nem sikerült, s már azt is beszélik, hogy posztjának a várományosa meg is van, ő pedig megfelelő kapcsolatot ápol a városvezetéssel. A Pécsi Közterület-felügyelet berkein belül arról is véleményt mondtak, hogy sokkal elegánsabb lett volna szemtől szembe jelezni Märcznak, hogy távozzon, mert mást akarnak a helyére a szocialista-DK-s érdekkörök. 

Forrásaink szerint Märczet azzal vádolták meg, hogy állítólag egy alkalommal egy éjszakai, teljesen enyhe súlyú zöldfelületi parkolás esetében megszüntetett egy eljárást saját hatáskörben, mivel az önkormányzat is szokott mérlegelni, és nem csinál komolyabb ügyet ezekből. Információink szerint egy családtagjának a szabálytalan parkolási ügyével is megpróbálták meggyanúsítani. 

Információink szerint mindezek mellett azt is próbálták ellene felhozni, hogy állítólag magasabb jutalmat adott, majd abból „kért” vissza, amit a számlájára utaltak – bár ennek nyomát könnyű lenne ellenőrizni. Az ügy mögött személyes bosszú állhat, méghozzá az egyik, baloldaliakkal barátságot ápoló munkatárssal szembeni munkaügyi intézkedés lehet a történtek eredője. 

Érdekesség, hogy az önkormányzat közleménye szerint a rendőrség „előzetesen” értesítette a baloldali városházát, hogy vizsgálatot folytat a közterület-felügyelet irodájában, ami tehát azt jelenti, hogy valakik tudhattak már előre arról, hogy lesz rendőrségi vizsgálat. Ha ez így volt, akkor viszont kérdés az eljárás pártatlansága, elfogulatlansága. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség sem mondott több részletet, annyit közöltek, hogy „egy 46 éves férfit hallgattak ki gyanúsítottként, majd erről a munkáltatóját – annak kérésére – értesítették. 

Mint ismert, az MSZP-s képviselő-jelöltséggel is kacérkodó Bodnár Imre ügyvéd és csapata az elmúlt években számos feljelentést tett a korábbi városvezetés idején kinevezett személyek, cégvezetők tevékenységével kapcsolatban, de nemzeti oldal szerint ez a politikai célokra felhasznált „elszámoltatás” csupán kommunikációs trükköket szolgált. 

 

Cikkünk frissült (14:45):

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a következő kiegészítést küldte szerkesztőségünkhöz:

A rendőrség az adott üggyel kapcsolatos nyomozást 2022 januárjában kezdte meg. A hónapokon át tartó, minden részletre kiterjedő, széleskörű nyomozás során összegyűjtött adatok és információk alapozták meg a további nyomozási cselekményeket. Ennek részeként a nyomozók 2022. július 27-én az önkormányzat egyik cégénél kutatást tartottak, amelynek megkezdését követően – annak tényéről – a rendőrség tájékoztatta a polgármesteri hivatalt.

Az üggyel kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság július 27-én hivatali visszaélés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 46 éves pécsi férfit hallgatott ki gyanúsítottként. 

Másnap a polgármesteri hivatal – a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 110. § (2) bekezdésére való hivatkozással – írásban azzal a kéréssel fordult a rendőr-főkapitánysághoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, folyik-e az alkalmazásukban álló személlyel/személyekkel szemben büntetőeljárás.

A nyomozó hatóság a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 110. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően engedélyt kért az ügyészségtől a tájékoztatás teljesítéséhez, majd az engedély megérkezését követően a feltett kérdésre 2022. augusztus 17-én írásban válaszolt.

A nyomozást nem a Pécsi Rendőrkapitányság, hanem a megyei rendőr-főkapitányság folytatja. Utóbbi nem áll napi munkakapcsolatban a polgármesteri hivatallal, ezért nincs helye az elfogultság miatti kizárásnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!