A színház bezár télire

2022.10.19. 12:36

A közvilágítás korlátozásáról még nincs döntés Komlón

A színház bezár a téli időszakra, az önkormányzati hivatal ügyfélfogadási idejét is tömbösítik, az intézményeknek 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük, a komlói képviselő-testület döntése szerint. A közvilágítás korlátozásának mikéntjéről egyelőre nem határoztak.

Wald Kata

Fotó: Török János

A fűtést és a világítást érintően is legalább 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérni az önkormányzat intézményeiben - ez az egyik eleme az energiaválság miatt életbe lépő intézkedéscsomagnak, amelyről a héten döntött a komlói képviselő-testület. 

Mint Polics József, Komló polgármestere fogalmazott, segítség nélkül a város nem tudja kezelni az energiaválságból adódó költségeket, kormányzati támogatásra pedig akkor számíthatnak, ha helyben megteszik a megtakarítás eléréséhez szükséges lépéseket. 

A fűtésre irányuló korlátozások már életbe léptek - az óvodában, nyitva tartási időben 20 fokot biztosítanak, egyéb időszakban 16 fokra állították a hőközőponti szabályzót. 

A takarékossági intézkedések korszerűsítéssel is párosultak: az önkormányzat intézményeiben több helyen az elavult izzókat LED égőkre cserélték. 

A Színház jövő hétfőtől április 30-ig bezár, a Közösségek Háza azonban továbbra is üzemel, a szükséges energiatakarékossági intézkedésekkel. Ugyanilyen feltételekkel a Városi Sportközpont is nyitva tart, biztosítja az iskolák úszás oktatását és az NB I-es kézilabda csapat működését. A karácsonyi díszkivilágítás várhatóan elmarad. 

Az önkormányzati hivatal működési rendjében is változások lépnek életbe: november elsejétől csak hétfőn és kedden lesz ügyfélfogadás, csütörtökön és pénteken pedig kötelező lesz a távmunka, amikor is az épületet csak 14 fokra fűtik fel. 

Mint ismeretes, a közvilágítás korlátozását is tervezi a város, döntés azonban egyelőre erről nem született. Mint Polics József elmondta, az intézkedés jogszabályi háttere nem egyértelmű, és a technikai feltételek terén is vannak hiányosságok, ezekről folyamatosan zajlanak az egyeztetések. 

Az egyik verzió szerint Komlón 22 és hajnali 4  óra között szünetelne a közvilágítás: Polics József javaslata szerint ez kijárási tilalommal kellene, hogy párosuljon, amire a Covid idején is volt már példa, ezúttal azonban a közbiztonság érdekében. 

Ha erre nincs mód, akkor a rendőrség, a polgárőrség segítségét kéri a város, hozzájuk pedig csatlakozhatnának helybéliek, akik a komlóiakra jellemző összefogással, őrjáratos sétákat szervezve vigyáznák lakókörnyezetük biztonságát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában