Komplett ellenőrzést végeznek

2022.10.26. 12:45

Ismét alapos vizsgálat alá vették a harkányi fákat

Ismét vizsgálat alá vette a fürdőváros a közterületein álló fákat, amelyből kiderült, hogy melyek azok, amelyeket állapotuk miatt már ki kell vágni. Természetesen a korábbi évekhez hasonlóan most is többszörösen pótolják.

Zs. K.

Idén ősszel a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. megvizsgálta a város élőfa készletének nagy részét, főleg a belváros környéki közterületeken lévőket, ahol nagy a gyalogos forgalom, illetve a parkolás és a járműforgalom. 

– Ezeken a frekventált területeken minden évben végignézzük a fákat, három évente pedig komplett vizsgálatot végzünk. A korona és a törzs minősége, illetve egészségi állapota alapján átvizsgáljuk a fákat, és ha egy bizonyos minőségi mutatónál rosszabb értéket kapunk, akkor a kivágás mellett döntünk – mondta Marosi-Melles András, a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: HVG Zrt.

Mint folytatta, vannak olyan helyzetek is, amikor a külső jegyek alapján nehezen eldönthető a fa aktuális egészségi állapota, sőt mi több, vannak olyan fák, amelyek teljesen elkorhadt belső törzsszerkezettel is rendkívül állékonyak, jó állóképességű fák. Például ilyen a fehér fűz, amelynek csak a szíjácsa, és a kérge van meg, a belseje el van korhadva, és mégis, még akár több évtizedig közöttünk maradhat, mert rendkívül stabil felépítésű fa. 

Forrás: HVG Zrt.

Amikor nem láthatók jól a külső jegyek, illetve ezek alapján nem megítélhető, de van ráutaló jel, hogy probléma van, esetleg károsodott a belső szöveti szerkezet, olyan esetben írják elő ezeket a fákat műszeres vizsgálatra. Többek között a lombkorona nagyságából, illetve a területre jellemző legnagyobb széllökés adatokból egy erre kialakított szoftver kiszámolja annak a biztonságát, hogy ez a fa a lehető legnagyobb széllökés esetén milyen eséllyel fog ellenállni. Abban az esetben, ha ez egy bizonyos érték alá megy, biztos, hogy a kivágás mellett döntenek, de olyan is előfordulhat, hogy a nagyobb fákról vastagabb váz ágakat vagy kis ágakat vágnak le. 

Marosi-Melles András elmondta, Harkányban idén 50 olyan fát találtak a vizsgálat során, amelyek vagy már teljesen elszáradtak, vagy súlyos kárt okozott bennük a vihar, belső szerkezetük elérte a korhadásnak azt a mértéket, amely fölött már nem biztonságos a megtartásuk. Ezt az 50 darab fát jegyzői engedéllyel kivágják, de természetesen újabbakat ültetnek.

Forrás:HVG Zrt.

– Minden esetben több növényt ültetünk, mint amit kivágunk. Harkányban eddig minden évben a kivágott fák 5-10 szeresét tudtuk elültetni. Ez olyan helyzetet teremtett, hogy a pótlásokon kívül nagyon nehéz már elhelyezni több fát, tehát annyira telítettek már a közterületek, hogy az elkövetkezendő 4-5 évben ezek felnevelése és megóvása lesz a legnagyobb feladat, hiszen fiatal fákról van szó, amelyeket könnyebben károsítják különböző környezeti hatások. Ettől függetlenül idén is 75 fa pótlást írtunk elő, de a megsérült, vagy nem megeredt facsemeték cseréjével közel 150-200 fa ültetésére-újraültetésére kerül sor ebben az évben – mondta.

Forrás: HVG Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!