Egyre több autó fut új rendszámtáblával

2022.10.11. 07:01

Nem csökken az új, forgalomba állt járművek száma

Július elsejétől kapnak négy betűből és három számból álló rendszámot az újonnan forgalomba helyezett gépjárművek Magyarországon. Baranyában szeptember végéig közel 3500-at adtak ki, a legtöbbet a pécsi járásban.

Zsigmond József

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt három hónapban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. összesített adatai szerint több mint 99 500 gépkocsi állt forgalomba. Csaknem háromnegyedük személyautó, közülük már kevés híján 73 ezer büszkélkedhet címeres hatósági jelzéssel, vagyis új rendszámmal, közölte a napokban a Technológiai és Ipari Minisztérium. Kíváncsiak voltunk arra, hogy Baranyában mennyi új rendszámot adtak ki, így kérdésekkel fordultunk a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz, ahol rákérdeztünk arra is, hogy melyik járásban kérték a legtöbb új rendszámot. 

– Júliustól szeptemberig közel 3500 autó kapott új formátumú rendszámot Baranyában. Az új rendszámtáblák több mint felét a pécsi járásban adták ki, a legkevesebb igény a pécsváradi járásból érkezett

 – írta válaszában a megyei kormányhivatal. 

Környezetkímélő hajtásának köszönhetően közel ötezer jármű kapott zöld alapszínűt az elmúlt három hónapban az országban. Ilyen típusú rendszámból Baranya megyében az idei év szeptemberének végéig 336 darabot adtak ki a járási hivatalok, ami körülbelül tízszázalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

A kormányhivatal tájékoztatása szerint új rendszámtáblát igényelni nemcsak a jármű első forgalomba helyezése során lehetséges, kérelemre a rendszámtábla bármikor, indok nélkül cserélhető, akár átírás során, akár bármely más ügyintézés alkalmával is átrendszámozható egy jármű. Átrendszámozás esetén a korábbi rendszámtáblát le kell adni, továbbá az adatváltozás miatt új forgalmi engedély kiállítása is szükséges. 

Ahogy korábban megírtuk, a megyében az első új rendszámtábla július elsején Somogyhárságyra került egy Hollandiából Magyarországra költözött fiatal nőhöz, Ilse Poortmanhoz, aki tizenkét éve itt él családjával. A Technológiai és Ipari Minisztérium a közleményében azt is megemlíti, hogy nem lassult az autók forgalomba helyezésének üteme. A háromhavi adatokat egy teljes évre vetítve még mindig közel 400 ezerre rúghatna az új gépjárművek száma az országban. E mutató a világjárványnak betudható visszaesés következtében tavaly és tavalyelőtt 310–315 ezer darab körül alakult, míg 2019-ben rekordot ért az akkor 385 ezres adat. 

Harminckét évig használtuk a régit

Az 1958 és 1990 közötti, két betűt és négy számot tartalmazó rendszámokat 1990 augusztusában a hat karakteres három betű, három szám felosztású, fényvisszaverős táblák váltották Magyarországon. Idén júliustól ez változott négy betű és három számra. Fontos tudni, hogy a meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni. 

Az új típusú rendszámtáblák ára sem nőtt, azokért ezután is a 2009 óta megszokott összegeket kell fizetni: egy pár rendszámtábla ára 8500 forint. Ennél jóval magasabb összegért lehetőség van egyedileg előállított rendszámtábla vásárlására is: ennek ára jelenleg 435 ezer forint. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!