Uniós támogatásban részesült a PTE

2022.11.18. 11:36

Folytatódhat a munka a meddőség kutatásának területén

A gyermektelenség nehézségeivel Magyarországon a párok 15 százaléka küzd, azaz 150 ezer embert érint a meddőség problémája.

Cz. E.

Fotó: Chanintorn.v

Hazánkban felismerték ennek a problémának a nagyságát és a kormány jelentős vállalásokat tesz ennek leküzdésére. A megoldások között szerepel az, hogy ingyenesek lettek a meddőségi vizsgálatok nők és férfiak számára egyaránt, valamint a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőkezelésben az országban. Kifejezett hangsúlyt fektetnek ennek a nehézségnek a klinikai kutatására és technológiai fejlesztésére. Ehhez kellő alapot biztosít a Pécsi Tudományegyetemen zajló, több évtizedes munka, amely kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására is.  

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020-ban kezdte meg működést és új dimenziókat sikerült megnyitniuk az intézmény, a társadalom és a humán reprodukciót meghatározó tudományok számára. A laboratórium fókuszba helyezi a női és férfi meddőség hátterének komplex vizsgálatát, a különböző vizsgálati eljárások fejlesztését, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelését, a petesejt beágyazódás körüli időszak és a terhesség során zajló molekuláris folyamatok azonosítását.  

Az e területen folytatott munkát hivatott támogatni a kapott uniós támogatás. Így a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium tovább tudja végezni a megújuló vizsgálómódszerek és a vizsgálati protokollok területén végzett tevékenységét, illetve a klinikai alkalmazás feltételeinek megvalósítását.  A Pécsi Tudományegyetem 2022-ben nagy összegű uniós támogatásban részesült. Az összesen 2,204 milliárd forintos hozzájárulás a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium további munkáját segíti, ahol a meddőség hátterének összetett vizsgálatára, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére fókuszálnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában