Villányban tartott előadást az ismert toxikológus

2022.11.05. 20:02

Zacher Gábor: Magyarország 9,7 millió függő országa

Megtelt a villányi Művelődési Ház pénteken dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos előadására. A szakember a mindennapi függőségeink mellett a járvány időszakáról, és annak a népességre gyakorolt hatásairól is beszélt az érdeklődőknek.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Rajnai-Zsíros Krisztina

Érdeklődve hallgatta a közönség pénteken este dr. Zacher Gábor toxikológus főorvost, aki a Villányi Polgári Egyesület és a Villányi Családsegítő Szolgálat meghívására érkezett a bor városába. 

Előadásában beszélt arról, hogy a koronavírus járvány hogyan változtatta meg az életünket, és hogy ez olyan nyomot hagyott bennünk, amin nem fogunk tudni könnyen túllépni. Nem feltétlenül csak azért, mert valaki elveszítette a hozzátartozóját, ismerősét, barátját, hanem azért, mert az elmúlt 2 és fél év felkavart bennünket. Ennek fő oka, hogy nem szeretjük a hirtelen változásokat, ez a járvány viszont hirtelen változtatta meg az életünket, a változások pedig befolyásolják a testünk és a pszichénk működését is.

Fotós: Rajnai-Zsíros Krisztina

A függőségekről beszélve dr. Zacher Gábor elmondta, legtöbbször negatív értelemben gondolunk rá és emlegetjük.  

– Ha az embereket megkérdezzük, hogy mi jut eszébe a függőségről, akkor jellemzően azt mondják, hogy az alkohol, kábítószer, szerencsejáték, dohányzás, kávé az, amitől függővé válhatunk. Ebből az ötből négyet negatív előjellel használunk. A függőség szóból negatív dolgok következnek, miközben a szó maga csak ragaszkodást jelent, tehát nincsen sem pozitív, sem pedig negatív jelentése. Nem kell feltétlenül minden függőségnek negatívnak lennie, ha egy keretrendszeren belül tudjuk a saját életünket tartani

 – fogalmazott a szakember. 

Magyarország 9,7 millió függő országa, mert ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni, de magunkról nehezen mondjuk ki, hogy függők vagyunk. Inkább azt mondjuk, hogy bármikor abba tudjuk hagyni, de a „bármikor” jellemzően nem jön el soha. 

 

Több téma mellett a főorvos érintette a fiatalok szorongásait, az életérzéseket közvetítő italreklámokat, és azt is, hogy az ismert emberek, influenszerek, véleményvezérek hogyan befolyásolhatják – vagy inkább csak befolyásolhatnák – a népegészségügyi folyamatokat. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy ha a 480 millió követővel rendelkező Cristiano Ronaldo egy cipőt reklámoz, azt mennyien keresik és veszik meg. Aznap, amikor a foci eb sajtótájékoztatóján a kólát egy fintorral félretette, az ásványvizet tette maga elé, ötmillió dollárt esett a Coca Cola részvénye. Ha a hozzá hasonló véleményvezérek a szűrővizsgálatokra, vagy az egészségmegőrzésre hívnák fel a figyelmet, leginkább a példamutató magatartásukkal, akkor annak is óriási befolyása lenne.

 

A manórúdra még nincs jó mondatunk

A szakember beszélt arról, hogy alkoholfogyasztás terén Európában a 7-8. helyen állunk. Ha a Hévízi-tóban víz helyett 96 százalékos alkohol lenne, akkor Magyarország ezt évente háromszor kiinná. Szintén európai viszonylatban az 5. legdohányzóbb nemzet vagyunk. Ma már végtelen tárháza van a hagyományos dohányzáson túl az olyan eszközöknek, amelyek a nikotinfüggőséget segítik. 

A fiatalok körében most nagyon népszerű manórúddal (Elf Bar) kapcsolatban elmondta, Magyarország rossz kommunikációs stratégiát választott, mert ködösít arról, hogy pontosan milyen anyagok milyen arányban fordulnak elő ezekben a termékekben. A hazai tájékoztatás a benne lévő nikotin mennyiségén rugózik, miközben ennél sokkal veszélyesebb anyagok találhatóak benne, amivel lehetne érvelni ellene. 

 

Nem rendelkezünk ezzel kapcsolatban olyan adekvát mondatokkal sem, amely bárkit is józan gondolkodásra vezetne. A svédeknél például a fiatalok dohányzási szokásait pozitívan befolyásolta az a mondat, hogy „ha dohányzol, büdös leszel”. Itthon is hatottak az elrettentő képek a cigisdobozokon, és a tényadatok. Az Elf Barokkal kapcsolatban viszont egyelőre nincs jó mondat, amivel lehetne elrettenteni. Magyarország olyan mondatokkal próbálja a fiatalokat tiltani az Elf Bar használatától, mint: „megszívhatod, ha megszívod”, vagy „akarod egy manó rúdját szívni?”, de nyilvánvalóan ezek nem azok a mondatok, amikkel józan gondolkodásra, és jó döntések meghozatalára lehetne őket ösztönözni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában