Még van a hatósági áras tűzifából

2022.12.09. 15:26

A magas fűtőértékű, kemény fát keresik a vásárlók

A baranyai lakosság a kemény lombos fafajokat keresi a meghirdetett tűzifa­programban, és jellemzően bruttó 255 ezer forintért vásárol az erdészettől. A program jövő év április 15-ig tart, és mint megtudtuk, a Mecsekerdő Zrt.-nél nincs korlátozva, hogy mennyi tűzifát értékesítenek.

Zs. J.

Fotó: Lang Róbert

A magyar kormány idén szeptember 19-én tűzifaprogramot hirdetett, mint közölték: az orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. A tűzifaprogram célja, hogy a tűzifával még nem rendelkező magyar családok számára az idei téli energiaszükségletet biztosítsa. A kezdeményezést nem szociális alapon hirdették meg, hanem az energia-veszélyhelyzet megoldása érdekben indította el a kormány, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységesen maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. 

Baranyában a Mecsekerdő Zrt. öt erdészete – árpádtetői, pécsváradi, sásdi, sellyei, szigetvári – közül az Árpádtetői Erdészetnél jelentkeztek a legtöbben a tűzifaprogramra, ahol eddig november 17-éig 3478 köbméter fát, míg az öt erdészetben összesen 13 278 köbméter fát értékesítettek, melyre 3361 fő adta le igényét. A Mecsekerdő sajtóosztályától megtudtuk, hogy a lakosság a kemény lombos fafajokat keresi leginkább, és jellemzően bruttó 255 ezer forint értékben átlagosan 8,5 köbméter fát rendel.

Arra a kérdésünkre, hogy meddig lehet még jelentkezni a tűzifára, és összesen mennyi fát értékesíthet a Mecsek­erdő, azt a választ kaptuk, hogy a meghirdetett tűzifaprogram jövő év április 15-ig tart, és a Mecsekerdő tűzifa-értékesítési száma nincs korlátozva.

A lakcímkártyára is szükség van

A hatósági áras tűzifa megrendelésénél a megrendelő kiválasztja a lakóhelyéhez tartozó regisztrációs pont elérhetőségeit. A kapcsolatfelvétel történhet e-mailen, telefonon vagy személyesen. Az adat­egyeztetés során a vevőnek a lakcímkártyájára és személyazonosító okmányaira van szükség. A sikeres regisztrációt követően a vevő visszaigazolást kap, ami után teljesítésre kerülhet a kifizetés. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes, maximált ára tűzifafajtánként, erdei köbméterenként és a tűzifa-értékesítési (megrendelési, befizetési) helyek a Mecsekerdő Zrt. honlapján találhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!