Adventi pompában vár szomszédos testvérvárosunk

2022.12.14. 16:07

Eszék és a horvát Baranya télen is látogatásra érdemes attrakciókkal fogadja a turistákat

Pécsről indulva Budapest, Graz, Bécs és Prága viszi el a prímet a legnépszerűbb adventi autós kiruccanások célpontjai között.

Sz. Zs.

Méltatlanul megfeledkezve a mindegyiknél sokkal közelebb fekvő horvát testvérvárosunkról, Eszékről, amely a pandémia sebeiből kigyógyulva már tavaly látványos díszbe öltözött; az idén pedig, mondhatjuk, a pécsi főtérénél is pompázatosabb fényben, főként programokkal csábít.

A Péccsel számos közös történelmi gyökérből táplálkozó Dráva-parti város egykor a török elleni védelemre épült folyóparti erődje, a Tvrđa évtizedekig halódó utcáiba-tereibe virágzó új élet költözött, történelmi hangulatú épületei többsége turistacsábító üzletként, vendéglátó- és szálláshelyként nyerte vissza Habsburg-kori díszeit. Az óváros egykori patináját növelve újra az erőd éhség- és szomjoltó finomságokat kínáló bódékkal szegélyezett főterére költözött az adventi vásári forgatag. Színpadán nonstop talpalávalóval, és a Pécsről tavaly elgurulthoz hasonló, karácsonyi fényárban forgó óriáskerékkel. Jó időben innen könnyed sétával szelhetjük át a bármely nagyváros által megirigylendő többhektáros parkot, hogy az útközben ránk mosolygó, tematikus adventi jelmezekbe öltöztetett villamosokat követve megérkezzünk a Felsővárosba, ahol egy kisebb, újabb advent-központ – és állandó ünneplő emberáradat – fogad.

 

Ha az éjszakát is itt szánjuk eltölteni, a hazafelé vezető utat a kopácsi réten mindenképpen érdemes megszakítani. A Duna és Dráva torkolatában elterülő egyik utolsó érintetlen európai mocsárvidék ebben az évszakban is színes állatvilágával, vízi útjaival, természeti értékeit bemutató interaktív látogatóközpontjaival kihagyhatatlan élményt kínál. Búcsúzóul pedig belekóstolhatunk a szlavón-baranyai konyha jellegzetes ízeibe – az élen az ott halpaprikásnak hívott sűrű, drávai halászlébe), a falatokat a borvidék ódon pincéiben csapra vert hordókból csordogáló jóféle borokkal leöblítve.

További látnivalókért, programokért, szálláshelyekért pedig a legegyszerűbb a Horvát Idegenforgalmi Közösség weboldalát (www.htz.hr) felkeresni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!