Van alternatívája az elvándorlásnak

2022.12.01. 13:31

Helyben is léteznek jó gyakorlatok a diákok számára

A Kosztolányi Dezső Céltársulás a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) támogatásával „Jó gyakorlatok a Mecsek-Hegyháton" projektjének a keretében a pécsi Ciszterci Rend Szent Margit Általános Iskolájának továbbtanulás előtt álló hetven diákja nyerhet bepillantást a tradicionális agrárgazdasági vállalkozásainak működésébe – erről számolt be a társulás igazgatója, Ifj. Kovács Ferenc pécsi sajtótájékoztatóján.

Bóka Máté

Elmondta, a pályaválasztás előtt álló fiataloknak azt szeretnék bemutatni, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben lévő régiókban is van alternatívája az elvándorlásának, valamint szeretnék felhívni a figyelmet a természeti értékekre, a fenntartható gazdálkodásra. 

Kovács Péter, a NIT elnöke arról szólt, hogy a 2022-es évet az Európai Unió az Európai Ifjúság Évének kiáltotta ki azért, hogy a pandémia utáni első év a fiatalokról szóljon. A fókusz ugyan az orosz-ukrán háború miatt máshová került, de a források megérkeztek a programokra, amelyeket meg is valósítottak, valósítanak májustól decemberig. 

Simon Ádám, a NIT elnökségi tagja szerint fontos volt, hogy minél lentebbi szinteket érjék el, ezért írták ki azt a kisléptékű pályázatot 9 millió forint értékben, amellyel a helyi igényeknek megfelelően a helyieket el tudják érni. Hozzátette, nagy volt az érdeklődés, és az országban huszonhét pályázatot tudtak támogatni, a programok között volt összművészeti fesztivál, pályaorientációs, hagyományőrző, környezetvédelmi rendezvény, de például kárpátaljai fiataloknak is tudtak közösségerősítő programot szervezni. 

A NIT-nek ezeken kívül jelenleg is zajlik egy nagyobb volumenű kutatása, amely arra vonatkozik, hogy a közoktatásban milyen, a startupokkal kapcsolatos vállalkozási ismereteket sajátíthatnak el a fiatalok. A vizsgálat célja, hogy a kutatás eredménye alapján a szakpolitikai döntéshozók számára javaslatokat fogalmazzanak meg. A másik nagyobb projektjuk keretében az Erasmus-program során megszerzett különböző képességeket igazoló "Youthpass" igazolvány hazai kibővítését céloznák meg azért, hogy a rövidebb tréningeken megszerzett tudást is elfogadják az egyetemek, illetve a közoktatásban résztvevők.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!