Már nem sokáig

2023.01.04. 12:30

Még lehet szavazni az év vadvirágjára

A Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán közzé tett egy szavazást, amely során három növény egyikére adhatjuk le a voksunkat. A szavazat még leadható január 5-ig.

Cz. E.

Fotó: Unger Tamás

A versenyben a liláskék virágokkal pompázó borzas len, a színpompás virágú tarka nőszirom, valamint a selymesen szőrözött selymes peremizs áll egymással szemben Az Év vadvirága címért. 

A borzas lenn a Tiszántúl kivételével hazánk minden táján előfordul, leggyakrabban az Északi-középhegységben, valamint a Duna-Tisza közén lelhető fel száraz gyepeken, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, illetve ritkán tölgyesekben is. Kelet- és Közép-Európában elterjed faj, kelet felé a Kaukázusig, délen pedig egészen a Kaszpi-tengerig fordul elő. Magyarországon 1993 óta védett fajként tartják számon. 

A tarka nőszirom a Fekete-tenger vidékétől egészen a Kárpát-medencéig megtalálható, de előfordul Csehországban és Németországban is. Hazánkban leginkább az Északi- és a Dunántúli-középhelységben fordul elő. A Dunántúlon szórványosan lelhetők fel, míg az Alföldön igazi ritkaságnak számít. Hazánkban 1982 óta védett. 

A selymes peremizs egy kelet-európai faj, amely a Kaukázus vidékétől a Balkán-félszigetig és a Kárpát-medencétől kissé nyugatra eső területeken virágozik. Hazánkban elterjedése korlátozott. Leggyakrabban a Dunántúli-középhegységben, valamint az Északi-középhegység déli részein nő. Viszont hiányzik a Dunántúl csapadékos területeiről, és az Alföld száraz részeiről. Latin neve oculus christi, ami annyit tesz, hogy Krisztus szeme, ami feltűnő, nagy sárga virágaira utal. Levelei pedig szőrösök, e tulajdonságáról kapta a magyar nevét. 1988-óta védett fajnak számít Magyarországon.  

Bővebb információ a növényekről ITT.

Szavazni pedig itt van lehetőség: https://5f74d38eabf8c.site123.me/%C3%89v-vadvir%C3%A1ga-szavaz%C3%A1s-1 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!