Közgyűlés

2023.02.14. 15:04

16 milliárdos adósságot kell majd kifizetnie Pécsnek

Tízmilliárd felé kúszik az a hitelösszeg, amit Péterffy Attila pécsi polgármester idején vett fel a baloldal és amit kamatostul, 16 milliárd forint értékben kell majd visszafizetni.

B. M.

Fotó: Laufer László

 Ahogy várható volt, a pécsi közgyűlésben a költségvetés tárgyalásakor a baloldali (MSZP-DK-Jobbik-LMP-Momentum) városvezetők egyetlen egy olyan kiadást nem fogtak vissza, amelyekkel az önkormányzat körüli holdudvarból vettek volna el valamekkora költséget.

A 2023-as költségvetési tervezet kapcsán Péterffy Attila polgármester ezúttal felolvasta az egyik főosztály által írt dokumentumot, ami szerint a helyi kis- és középvállalkozások rezsiprogram felmérését már 2022. évben megkezdte a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a Gazdaságfejlesztési Főosztállyal együttműködve, a 2023. évi költségvetés tartalmaz egy 100 millió forint összegű keretet erre. A civil szervezetek támogatását összesen 40 millió forinttal emelik meg, külön Fejlesztési Önerő és Előfinanszírozási Alapot hoznak létre, társasházi energetikai felújítási programot indítanak, aminek éves célkerete 150 millió forint. Ezek mellett még a takarékosságról is szó esett.

A városvetető a közgyűlés elején azt mondta, hogy nem terveztek idén új hitelfelvételt, majd pedig félmilliárdos EIB-hitelt igénybe véve hoztak létre egy alapot

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint az nem takarékos költségvetés, ha abban elfér 100 millió forintnyi cégvezetői prémium, vagy tanácsadói szerződésékre, koncepciókra 100 milliók. Az sem takarékoskodás, hogy 10 milliárd forintnyi hitelt vesznek fel, amit kamatostul kell majd kifizetni, mintegy 16 milliárd forintos értékben.

A városházi ellenzék (Fidesz, ÖPE-KDNP) számos költségcsökkentő javaslatot tett le és indítványozta a prémiumok befagyasztását, a felesleges vezetői pozíciók és a külsős alpolgármesteri poszt megszüntetését, a nélkülözhető szerződések felbontását. Ezek helyett indítványozták, hogy a legalább három gyermeket nevelő családoktól ne szedjenek be építményadót, a bölcsődei, óvodai térítési díjakat szüntessék meg, kérték a külső helyszínen történő, hétvégi házasságkötés térítésmentessé tételét. A civileknek, a részönkormányzatoknak, valamint a sportegyesületeknek is többletet kértek.

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető a városi propagandára, a Pécsi Kommunikációs Központra költendő 120 milliót a Tüke Busz Zrt. bérrendezésére fordította volna.

Az MSZP-s Csaba István szerint azonban ezek „demagóg javaslatok”, amire Barkóczi Csaba fideszes képviselő úgy reagált, hogy a baloldal szerint családok támogatása demagógia, míg a haverok kistafírozása szakmai döntés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!