Tervezik a következő évek munkáit is

2023.02.15. 07:47

Idén is folytatják a felújításokat Baranya útjain

Tavaly több mint 27 kilométernyi út újult meg Baranyában a Magyar Közút Zrt. beruházásában. Az idei évre tervezett felújításokról érdeklődtünk a közútkezelőnél.

Zs. K.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában 2022-ben a megváltozott gazdasági környezet ellenére is jelentős mennyiségű útfelújítási munka valósult meg. Külső kivitelezők 960 kilométernyi állami utat teljeskörűen, míg a közútke­zelő saját gépláncaival 800 kilométernyi mellékutat újított fel. 2023 tavaszától pedig további 130 kilométernyi, már megkezdett felújítás folytatódik.

A fenti számok országos adatok, ami Baranya vármegyét illeti, az elmúlt évben összesen több mint 27 kilométernyi útszakasz újult meg. A Magyar Falu Program keretében 2022-ben a Kétújfalu–Kastélyosdomdó, a Bezedek–Bóly, a Harkány–Sellye–Darány, az Oroszló–Szentlőrinc, a Pécsvárad–Pereked, a Somberek–Pécsvárad, az Olasz–Pécs és a Magyarszék–Bodolyabér összekötő út, valamint a lothárdi bekötőút egy-egy szakasza újult meg, emellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a Pécs–Pellérd, a Komló–Magyarszék, a Villány–Újpetre, a Sátorhely–Villány, az Oroszló–Szentlőrinc, a Szigetvár–Kadarkút és a Pécs–Abaliget összekötő úton zajlottak felújítási munkálatok.

A Magyar Közút Zrt. lapunk érdeklődésére elmondta, pályáztak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében forrásra, és a pályázat elbírálását követően a sikeresen lefolytatott kivitelezői közbeszerzés után megkezdődhetnek, illetve folytatódhatnak a munkálatok a Villány–Újpetre, a Mohács–Pécsvárad, a Sátorhely–Villány, a Bezedek–Bóly, a Baksa–Szabadszentkirály, az Olasz–Pécs, az Oroszló–Szentlőrinc és a Siklós–Drávaszabolcs összekötő utak, valamint a szentegátpusztai bekötőút egy-egy szakaszán.

A Magyar Falu Program forrásaiból 2023-2024-ben kerülhet sor az orfűi összekötő út teljes felújítására (amely Orfű központját, egy attól északra eső településrészét és a község nyugati üdülőövezetét köti össze egymással), emellett a Szederkény–Pécsvárad, a Mohács–Pécsvárad és a Pécs–Abaliget összekötő utak, valamint a kisjakabfalvai, az ófalui, a szentegátpusztai, a vargai és a merenyei bekötőút újraaszfaltozására. Ezen útszakaszokat érintően a kiviteli tervek elkészültek, és a forrás rendelkezésre állásának függvényében indulhat versenyeztetés – tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Zrt.

A vízelvezetőket is rendbe tették

A külső szakvállalkozások bevonásával megvalósuló projektekben közös, hogy nemcsak a kopóréteget cserélték ki a szakemberek, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítették, megerősítették, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe tették, továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodtak a szakvállalkozások. Vagyis a felújításokban érintett szakaszokon átfogó beruházásokat végeznek el a szakemberek.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!